Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Раковски гласуваха след Великденската литургия

| обновено на 04.04.21 в 17:33
9
"Пресвето сърце Исусово" Раковски
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

В Раковски изборният ден протича нормално и без сигнали за сериозни нарушения. Днес градът, познат като католическата столица на България, празнува и Великден. Екатерина Костова беше на място и разказва за настроението и нагласите на местните хора. 

Шестте избирателни секции в ОУ „Христо Смирненски“ – на метри от храма „Пресвето Сърце Исусово“ в Раковски - се напълниха с хора веднага след тържествената служба за Възкресение. Тя завърши около половин час преди 12 и вярващите извиха опашки пред училищните кабинети.

„Искам за България честност, свобода и реализация – това е най-важното, защото това е нашата Родина, и най-хубавото, което можем да направим, е да сме у дома сред своите близки и да имаме един достоен и честен живот, който ни позволява да живеем нормално. Първо бях в църквата на службата, защото  това те изгражда първо морално като човек и после правиш своя избор. Няма грешен избор“ – сподели Ирина Борисова.

А Иван Баев, допълни: „За мен е важно да дам вота си на човека, когото харесвам и на партията. С надежда за по-светло бъдеще. За Раковски – има още какво да се прави, уличната мрежа, както е известно, вече доста улици са асвалтирани, но други не са.“

В 10-та секция някои избиратели влизаха като на празник с „Христос Воскресе“. Но и членовете на комисиите ги посрещаха по същия начин: „Воистину Воскресе“! За нас днес е много важен ден, тържествен празник, в който трябваше да почиваме, но така се стекоха обстоятелствата. Ще си свършим служебната работа. Но и утре е Великден, ще го отбележим, ще си изядем яйцата и каквото сме подготвили“.

Секретарят на секцията Лена Пищийска и председателят й Ана Маджарска обобщиха впечатленията си до обяд: „Много е приятно да посрещаш гости и избиратели – усмихнати, весели, доволни от празника – всеки има желание и мечтае да му се сбъдне“.

„Ние сме силно вярващи католици, плюс това времето беше дъждовно и смятах, че няма да има толкова хора. Но изненадващо – сега след църквата – дойдоха. До  12 часа около една трета имаме гласували. Няма проблеми, само машината за малко заби, но технкикът бързо отстрани проблема. Смятам, че това  е бъдещето, макар старите да предпочитат на хартия“.

По-рано храмът „Пресвето сърце Исусово“ се изпълни с хора, дошли да чуят поздрава на отец Йовко Пищийски за Великден. И сами да се поздравят със светлия ден, на който си пожелаваха здраве и благоденствие. Някои споделяха, че след семейния обяд – благословен на тържествената служба и традиционен за католическите фамилии в този ден, ще се отправят и да гласуват.

„За по-добро бъдеще на децата“, „за нещо, което ще накара всички да сме по-удовлетворени от това, което вършим и градим“.

Други разказаха, че вече са минали през урните. Като 80 годишната Елена, която е трудноподвижна и дойде в храма с количка, след като по съшия начин пъвро е минала и пртез избирателната секция. Тя пожела:

„За всеки да има работа и спокойствие на хората. Тези работи по телевизията – до тука дойдоха вече от напрежение. Не може ли да се съединят и да повярват в бога? И да вървим напред. Искам и хората да са спокойни, и те да се съединят малко!“

В град Раковски секциите са 18, а в цялата община – 31. По списък право на глас имат 22 490 човека.

А днес папа Франциск отправи своята Великденска проповед Urbi et orbi, облечен със златистотъканото покривало, известно още като омофор, изработен за него и получен като дар при посещението си в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29

Чистят Младежкия дом с химикали и пясъкоструйка

Три варианта за почистване на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик бяха обсъдени по време на днешната дискусия с участието на архитекти, строители, експерти и граждани, съобщи кметът на Пазарджик Петър Куленски . Първият , но най- скъп вариент е химичният, при който мраморът се запазва, но резултатът не е добър при почистването на варовика..

обновено на 04.06.24 в 16:27

Отново воден режим в Перущица

Перущица отново е на воден режим поради намален дебит в 1 от 2-та водоизточника, снабдяващи града. От ВиК – Пловдив, съобщават, че чешмите в ниската зона пресъхват от  17:30 ч. до 20:30 ч. и от 01:00 ч. до 05:00 ч.    От водното дружество уточняват, че въведеният режим ще търпи промяна в зависимост от дебита и нивото на водата в кладенеца..

обновено на 04.06.24 в 16:15