Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората не пращат в парламента воинстващи групи да се стрелят

| обновено на 05.04.21 в 11:51
Любомир Стефанов
Снимка: Стопкадър, bTV

Слабо вероятен ще е кабинет на ГЕРБ към този момент, голяма неизвестна е и дали е възможен коалиционен кабинет на протестните партии. „Време е кампанията да е свършила, да се изтрезнява днес и утре от резултатите и да се премине към държавническо поведение“ – каза в студиото на „Точно днес“ тази сутрин политологът Любомир Стефанов.

По думите му, българските граждани искат да започне „край на задкулисната политика и начало на прозрачен процес на отстояване на принципи и създаване на  политики“. Според него, това трябва да се обясни на избирателите без витиевати фрази, независимо, че в предизборната кампания всяка партия преди изборите е изброявала в „черен забранителен списък“ с кого няма да работи.

„Не може да се правим, че съседите отгоре, отдолу, отляво, одясно, от съседния блок не съществуват“ – каза Стефанов, като преди това коментира, че при представителната демокрация гражданите не изпращат в парламента „воинстващи групи, които да се стрелят“, а разумни хора, които да преговарят в постигането на най-добра защита на техния граждански интерес.

Според политолога, на този вот "голямата изненада е по-скоро позицията на БСП, която слиза към долната част на класирането“ - според 36% обработени протоколи в ЦИК. Той допуска разместване около Демократична България и ДПС заради гласовете от чужбина.

Апелът на Бойко Борисов за излизане от състоянието след вота Любомир Стефанов нарече „енигматичен“ и уточни, че не е чул в него призив за експертно правителство, а го разчита като евентуален намек за скорошни следващи избори. 

Слави Трифонов, който с партията си по данните до момента е втора полтитическа сила, политологът коментира, че като представител и производител на една от субкултурите на българското общество, е успял да се популярзира сред най-младите. И те са наказали Борисов.

Като наказателен вот за управлението досега той обясни и резултатите за другите партии и коалиции от "крилата на протеста". Ако, обаче, те бяха успели да го материализират напълно, ГЕРБ нямаше да е на първо място в изборните резултати – е заключението на Любомир Стефанов. 

Цялото интервю с Любомир Стефанов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07