Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Дигиталният зелен сертификат

| обновено на 06.04.21 в 10:04

Дигитализирането на здравната система в Европейския съюз е процес, започнат още преди началото на пандемията от Ковид-19. Според европейската комисия след като в редица от държавите членки на съюза бяха постигнати успехи с актовете за електронно здравеопазване и наредбата за дигиталното здравно приложение, въвеждането на електронното пациентско досие дава възможност за събиране и запазване на информация относно здравния статус на даден пациент по централизиран начин, без да се поставя под опасност защитата на данни. 

Това позволява електронното пациентско досие да се използва и за данните свързани с ковид статуса на пациент, но тъй като този модел за пренос на медицинска информация все още не е въведен в страни, като България - Европейската комисия поде инициатива за въвеждането на “дигитален зелен сертификат”. 

Този сертификат, във вида, в който се обсъжда в момента, представлява оперативно съвместимо доказателство относно ваксинационния, тестовия или възстановителния статус на дадено лице свързан с Ковид-19. Всяка държава от европейския съюз ще има възможността да реши дали да издава в хартиен и/или в електронен вид този документ. Въпреки това, задължителна част от него ще бъде двуизмерен код, който да бъде четим от машина, служещ за доказване на автентичност.  Основната цел на дигиталния сертификат е да служи за по-улеснено пътуване в условията на пандемия, откъдето идва и разговорното му наименование “зелен паспорт” 

Евродепутатът Петър Витанов сподели, че процесът по приемането на такава регулация е изключително пипкав и времеемък, но въпреки това европейските органи работят така че това да се случи възможно най-бързо и в най-добър вид. 

"Идеята на този "зелен сертификат" е да даде информация дали тези, които преминават границите, са ваксинирани, дали имат анти/PCR тестове или на какъв етап е тяхното възстановяване. Той обхваща не само тези, които са ваксинирани, но и тези, които имат PCR. Целта е улесняване на пътуването." 

"Множество държави не следваха препоръките на Европейската комисия, въведоха различни по вид и форма мерки. Идеята е да се синхронизират тези мерки и това да стане преди юни месец, за да има все пак някакъв туристически сезон и да бъде улеснено пътуването."
Основните притеснения на гражданите в Европейския съюз спрямо “зеления паспорт” са свързани с това, че такъв документ регулиращ възможностите за пътуване, създава предпоставки за ограничение на някои от основните човешки права. 

"Идеята на този сертификат е да не обхваща само ваксинираните. Тези, които не желаят да се ваксинират, също попадат в тази категория. Те си правят PCR-тест, резултатът от който се отразява в техния зелен паспорт, а също - тестовете за антитела и степента на възстановяването на носителя. Той улеснява и тези, които не са се ваксинирали също. Все още има въпроси свързани с човешките права, а именно: кой ще съхранява тези данни, къде ще се съхраняват, как ще се съхраняват, колко време ще се съхраняват. Това са въпроси, на които тепърва ще се търси отговор."


Един от основните мотиви за желанието дигиталния зелен сертификат да бъде въведен преди началото на лятото е, че много от икономиките в съюза разчитат силно на туристическия сектор, който е най-силно засегнат от невъзможността за свободно пътуване.

 "По-голям интерес имат тези страни, които разчитат на туризма, транспорта. Тези сертификати могат да се използват не само на тертироията на ЕС. От тях ще се възползват Норвегия, Исландия, Илхтенщайн и дори Швейцария. Идеята е това да бъде комплексно, общо, всички държави да имат едни мерки. " 

Пандемията от Ковид-19 нанесе големи щети върху туристическия бранш, като основните надежди за нормализиране в момента са свързани точно със “зеления паспорт”. Допреди началото на пандемията половината от туристите в света са пътували към Европа, общо над 750 милиона души. 

Павлина Илиева – председател на Обединение „Бъдеще за туризма“ коментира, че пътуването с цел почивка в условията на пандемия не би могло да бъде възможно по друг начин, освен чрез зеления паспорт. 

"Към момента поне от моя скромен опит - нищо друго не бих могла да видя като алтернатива, за да се възстанови свободното пътуване. Единствено тези зелени паспорти - това ще е засега начинът, по който ще се предвижваме, поне през 2021г." 


С оглед опазването на личните здравни данни, информацията в сертификата ще може да се използва само за преглед и потвърждение на ваксинационния, тестовия или възстановителния ковид статус на съответния граждани. Подобни правомощия ще имат само компетентните власти във всяка държава членка и служителите по граничен контрол, който са задължени да следват определени процедури във връзка с пандемията. Личните данни ще бъдат съхранявани само в съответния сертификат, който ще бъде защитен с електронен подпис. 

Предложението за приемане на дигиталния зелен сертификат предстои да бъде разгледано отново в края на Април в заседание на европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38