Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои БСП да се превърне в малка партия

Велислава Дърева
Снимка: БГНЕС


"Това което стана ,не обичам думата случи, защото в България всичко се случва, но нищо не става, е много тежката загуба на БСП. БСП губи над 500 хил гласоподаватели, близо 560 хил. Това е огромно число. Губи половината си депутати в сравнение с предишното народно събрание.'' заяви в интервю преди Радио Пловдив журналистът и публицист, и знаково лице на червената партия  Велислава Дърева.

Анализът според Дърева сочи, че "тримата губещи на тези избори са трите системни партии. ГЕРБ губи над 300 хил. гласа, ДПС също губи, но при последното преброяване на гласовете - възстанови част от загубата. Това е много показателно и означава следното - победа на протестния вот, на партиите на протеста."

"Тези партии са на принципа тия да се махат, давайте да идват други, но дотук" - смята Дърева за "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България", като уточни, че за разлика от ИТН, ДБ и ИСМВ, имат познати лица в листите си и програми, които хората знаят.
"При "Има такъв народ" абревиатурата е "ИТН", тоест и "и тъй нататък", ние абсолютно нищо не знаем за тях. Не знаем програма, хората не знаят за кого гласуват, те не познават кандидатите - в съзнанието на хората, които гласуват е просто Слави Трифонов и точка" смята Велислава Дърева.
"Но да се върнем към БСП, това е много тежко поражение, защото избирателите не припознаха БСП като алтернатива. В продължение на 4 години в Народното събрание БСП, независимо от това, че говореше непрекъснато, че е единствената опозиция, тя не беше припозната за такава. Този факт е голям проблем за ръководството на БСП и конкретно за Корнелия Нинова." 
Велислава Дърева продължи със "след избирането на Нинова, преди 5 години, БСП беше превърната в ендолична партия, където всички ръководни органи са нещо като декор. Решенията се взимат еднолично, а органите са превърнати в гумен печат. 

БСП изгуби своето място на водеща партия.

Тя вече не е в тази роля, в тази функция. БСП е една средна партия, която е напът да стане малка - предстои маргинализация на партията".
"При едни следващи избори, ако допуснем, че не може да бъде съставено правителство от текущите избраници, то БСП ще получи още по-малко гласове. Това е само началото на един срив, въпросът е как всичко това да бъде овладяно, за да не се срути БСП в една бездна. В момента БСП е на ръба, както се казва “една крачка напред” и край" прогнозира Дърева.  
"Когато една партия тежко загуби едни избори, независимо какви са те, абсолютно задължително е председателят да си подаде оставката. Това е практика в целия цивилизован свят."
"Ако някой ми беше казал, че една егоцентрична персона, буквално инсталирана на върха на БСП, която няма нищо общо с лявата идея, със социалистическата идея, с лявата политика, че тази егоцентрична персона за 4-5 години ще съсипе 130-годишнаг партия, нямаше да повярвам, а това се случи пред нашите очи.
Според Велислава Дърева "големият въпрос е - защо БСП загуби тези избори. Това стана, защото Нинова пропусна всички шансове, които имаше. За да печелиш у дома, трябва да печелиш навън, казва Сун Дзъ. Кога БСП беше най-консолидирана? Преди, по време и след президентските избори. Този ресурс беше пропилян, защото след това беше започнато едно неистово търсене на врагове с партиен билет. Всяка една критична мисъл беше заглушавана." 
Политическия анализатор сравни текущото със стояние на БСП, с това, в което изпада малко след края на Втората световна война. "Този процес върна БСП в едни времена, като 1949 г., в които хора, като Трайчо Костов биваха обесвани. Поне сега не ги бесят". 
"Нинова направи и още една грешка - уклончивото отношение към подкрепянето на втория мандат на президента Радев. ИТН и ИС!МВ! първи подкрепиха втория мандат на президента Радев, това е много голяма обеца на ухото." 
Велислава Дърева завърши с това, че "предстоят много тежки времена за БСП, задължително трябва да има заседание на конгреса. Проблемът е не просто БСП да оцелее, а БСП да се върне там, където е нейното място. През тези 4-5 години партията изгуби своята идейна същност и второ гледна точка на политическата практика беше подменен принципа на колективно ръководство и заменен с авторитарно". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19