Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Великите европейци - Маймонид

„От онзи Моше до този Моше, няма друг Моше като него“ – гласи еврейска приказка. В превод значи, че от библейския Мойсей, до Средновековния Мойсей бен Маймон, който засия като най-големия еврейски философ, религиозен законодател и лекар, няма друг така велик Мойсей. В общност, родила толкова много гении, това е огромно признание. 

И ето ни през 1135 година в Кордоба, перлата на Ал Андалус, европейската провинция в мюсюлманската империя на Алморавидите. Кордоба е прелестен град – богат, спокоен и, заради толерантността на управлението, е нещо като съд за смесване на култури и идеи. В тази среда се ражда Моше бен Маймон, по-познат като Маймонид. Вече като известен философ и учител, мнозина с любов го наричат РаМБаМ – акроним на еврейското му име, с добавено отпред „раби“. Бащата на Маймонид е бет дин, главен съдия във върховния съд на еврейската общност. 

Семейството е гордо, че може да проследи произхода си до самия библейски цар Давид – нещо, в което мнозина сега се съмняват и смятат за част от митологията, с която обраства фигурата на средновековния еврейски мъдрец. Маймонид получава най-доброто възможно обучение – пряко от баща си. Когато момчето е на 13 обаче, династията на Алморавидите е сменена с Алмохадите - фанатични мюсюлмани, които отнемат специалния статут на евреите и християните. Остават три избора – да приемат исляма, да умрат или да заминат в изгнание. Семейство Маймонид отива в изгнание и над 10 години Испания. През 1160 те отиват в мароканския град Фез. „Моше вече е започнал да пише книгата си „Сефер аОра“, известна като  „Коментарите на РаМБаМ на Мишна“. Мишна е първата част от Талмуда, един от основните текстове на еврейския устен закон. Думата Мишна значи „повтарям“ и наименованието идва от там, че тези текстове се наизустяват чрез безкрайно повторение. В тази книга РаМБаМ формулира своите 13 принципа на вярата, за които казва, че са „фундаменталните истини на нашата религия и нейните истински основи“. Те започват с „вярата в съществуването на Твореца, който е съвършен във всеки вид съществуване и Първопричина за всичко съществуващо“ и завършват с „вярата във възкресението на мъртвите“. 

Така или иначе, след 5 години във Фез, семейство Маймонид пак е на път. Те минават през Светите земи, тогава владение на кръстоносците, но не остават, защото евреите там са доста безправни. Така че отиват в Египет, в град Фостат, старият Кайро. Когато бащата на Маймонид умира, за издръжката на семейството започва да се грижи по-малкият брат Давид. Той има търговски нюх и иска да осигури на батко си спокойствие и време, за да пише великите си книги. Давид търгува със скъпоценни камъни от Индия, Арабия и Африка, и бързо забогатява. За една голяма сделка обаче му трябват много пари, той взима всички спестявания на семейството, но на път за Индия търпи корабокрушение и загива.

Маймонид е шокиран и от смъртта на брат си и загубата на парите. Цяла година е като парализиран, но после се оправя и, за да храни семейството, захваща се с лечителство, за което има дълбоки познания и практика още от Кордоба и Фез. Освен еврейски и арабски, Маймонид знае латински, гръцки и персийски, така че има наистина цялата информация, известна в Древния свят. А после и сам написва 10 книги на медицински теми. 

В „Медицинските афоризми на Мойсей“ например се обсъждат гръцки и персийски книги по медицина. Всяка от 25-те глави е посветена на различна част от науката и методи за лечение, има включително части за хигиената, диетите, баните. Маймонид бързо се прочува и великият везир ал-Фадил го наема за придворен доктор, а когато прочутият султан Саладин се връща от битката с кръстоносците, става и негов личен лекар. В един момент Саладин го праща да помогне на болния му враг – крал Ричард Лъвското сърце. Маймонид се справя перфектно и Ричард го иска за свой личен лекар, но той отказва и се връща в Кайро, за да лекува и пише. Не успява обаче да излекува себе си от най-лошата болест – смъртта, която го застига в годината 1204 или 4965 по еврейския календар. 

Освен коментарите на Мишна, другите две най-прочути книги на Маймонид са „Мишна Тора“ и „Пътеводител за заблудените“, в който е развита концепцията му за Бога. Какво имаме предвид, когато кажем, че Бог е един? Отговорът на Маймонид: „Бог е съвършено единство, което не признава никакво множество. Бог няма част нито в буквален, нито в преносен смисъл – няма ръце и крака, няма отпред и отзад, няма край, няма начало“. Маймонид е голям познавач, а, в известен смисъл – и почитател, на Аристотел и неоплатониците, а при размислите за Бог използва „апофатическа теология“ – опит да се опише Бог и божественото с отрицателни атрибути. В смисъл – не можеш да кажеш „Бог съществува“, защото така му приписваш множественост. Правилното е да се каже - Бог не е несъществуващ. Или – не Бог е мъдър, а - не е невеж. 

Отношението на Бог с Вселената Маймонид описва като отношението на греблото с лодката, но предупреждава, че и това е само образ, който предава идеята, че Бог управлява Вселената. Идеите на Маймонид са важни не само за еврейската общност, той е прочут като философ и в мюсюлманския, и в християнския свят. Книгите му спомагат за развитието на тъй наречената „аристотелова школа“ в християнската теология, а Тома Аквински често се позовава на него като на силен авторитет. Сър Исак Нютон има пет книги на Маймонид и полетата им са пълни с бележки. 

Неслучайно Джон Мейнард Кейнс после нарича Нютон „юдейски монотеист от школата на Маймонид“. Някои от най-модерните западни философски школи също се свързват с философията на Мамонид - и това е нормално, нали вековете не са пречка за оцеляването на истински важните човешки идеи. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Изложба в Калофер представя художествено наследство от Русия

До 8 октомври  Калофер е домакин на изложбата „Блясъкът на художественото наследство на Русия“, която   представя произведения от традиционна руска совалкова дантела и бродерия, изработени от студентите на Академията за традиционни изкуства в Санкт Петербург. Академията е първото и единствено държавно висше учебно заведение в Русия, което..

публикувано на 01.10.23 в 09:52

Изложба "Пейзаж" в Балабановата къща

Общинският институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Градския исторически музей на Самоков представят в Дълбоката зала на Балабановата къща живописни платна на известния художник Димитър  Хаджиангелов. Надсловът на експозицията е „Пейзаж“. Творбите представят предпочитаните теми в творчеството на художника – природни импресии и красотата..

публикувано на 01.10.23 в 08:07

В "Срещите" - чете ли Пловдив?

"Четенето, в което Еросът опложда Логоса, за да открие Космоса" - тези три стихии древните са познавали.  Как е днес? Четем ли? Чете ли Пловдив? Литературен град ли е Пловдив?  Ще мислим с Мартин Касабов и Владислав Севов в дните на Есенния салон на изкуствата. Слушайте, ще бъде интересно. Чуйте цялото предаване в звуковия файл. 

обновено на 30.09.23 в 10:31

Пловдив е домакин на фестивала „Тракийски мистерии“

Какви ще са " Тракийски мистерии " на 30 септември в Пловдив, научаваме от разговора с  Пламен Иванов , изпълнителен директор на фестивала и  Диляна Ангелова , която представя дигитални платна на Античния театър, преди спектакъла "Тракийска мистерийна драма".  Фестивал „Тракийски Мистерии“ се провежда на емблематични за древната история по нашите..

обновено на 29.09.23 в 16:26

Х Международен фото салон представя "Избрано"

Изложбата "Избрано" от Х Международен фото салон Пловдив 2023 е втората изложба за годината, която пловдивчани и гости на града ще могат да видят, експонирана върху оградата на Античния театър, северен вход, от страната на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Тя ще остане там до 20 октомври 2023 г.  Събитието е част от програмата на Есенен салон на..

публикувано на 29.09.23 в 11:20