Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За РНК-ваксините засега няма данни за поява на тромботични усложнения

Получилите първа доза от "Астра Зенека" да се ваксинират и с втора

Проф. Мариана Мурджева: Препоръчително е за втората игла от векторната ваксина да се изчака до края на април

| обновено на 09.04.21 в 13:52

Ваксинираните с първа доза на „Астра Зенека“ е препоръчително да продължат с втора доза от същата ваксина, освен ако при първата доза не са получили усложнения. 

Това заяви пред Радио Пловдив проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. 

Тя посочи, че тромбозите като клинични изяви са добре познати - главоболие, задух, болка в гърдите, подуване в краката, объркване, замъглено зрение и кървене. 

За момента ЕМА не съобщава за случаи на тромбози след втора доза на „Астра Зенека“, посочи проф. Мурджева. 

Тя обясни, че е препоръчително втората доза на „Астра Зенека“ да се постави между 4-та и 11-та седмица след първата доза. На практика в нашата страна първите ваксинации с втора доза на „АстраЗенека“ трябва да се направят след 16 април. Хората, получили първа доза от „Астра Зенека“, да изчакат до края на месеца, препоръча проф. Мурджева.

ЕС без единна позиция за рисковите групи от "Астра Зенека" 

В Европейския съюз няма консенсус за възрастта на жените, на които не е препоръчително да се слага от векторната ваксина.

Около 2/3 от съобщените случаи на тромбози, получени след ваксиниране с „Астра Зенека“, са на жени под 60-годишна възраст при над 34 милиона ваксинирани в ЕС и Великобритания.

В Обединеното кралство не препоръчват прилагането на „Астра Зенека“ на жени под 30-годишна възраст. Това е така, тъй като те най – често използват контрацептиви, които сами по себе си увеличават тромботичния риск. У нас Ваксинационният щаб препоръчва ваксината на „Астра Зенека“ да не се поставя на жени под 60-годишна възраст. Така е и в Германия, Испания и Италия, посочи проф. Мурджева.

Ваксинирарнето с „Астра Зенека“

Рискът от тромбози е многократно по – нисък от риска от заразяване. Съотношението полза – риск е положително. То е в полза на вакисната на „Астра Зенека“, отбеляза проф. Мариана Мурджева.

Това  не е единствената векторна ваксина, която носи риск от тромбози при прилагане. Такава е например и ваксината срещу ебола и това се знае от медицинската общност, подчерта клиничният имунолог.

За РНК-ваксините засега няма данни за поява на тромботични усложнения.

Цялото интервю на Антония Попова с проф. Мариана Мурджева е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00