Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защото "Това не е Хамлет"



Актьорската природа е изначално ненаситна. Алчна. В основата й е страстта, сценичния нагон, желанието да премеря сили, да се преборя с този голям образ, после със следващия, с този след него, и така нататък, и така нататък. Някъде беше казано, че един актьор трябва да изяде всичката храна на света, да изпие всичкото пиене, и да преспи с всички жени. Че той трябва да съществува в един стихиен контекст, постоянно бушуващ и никога неукротим.
Театрална Работилница „Сфумато” отново гостува на Сцена в джаза, този път със спекталъла  „Това НЕ Е Хамлет“ на младия режисьор Боян Крачолов, по текстове от Шекспир, Сервантес, Молиер, Калдерон, Бекет, Петер Вайс, Хайнер.
В края на събитието ще бъде проведена дискусия с едно от главните действащи лица и основна фигура на българския театър – проф. Маргарита Младенова.

За търсенията на твореца, актьора, за ситуацията, в която се случва театърът в момента, разговаряме  с Боян Крачолов и проф. Маргарита Младенова.

В това представление се опитваме да отприщим тази стихия. Да проверим дали ние я водим нея, или тя нас. Да изследваме границите – както нашите собствени, така и на сцената, да видим докъде можем да обтегнем тънката нишка, която разделя истината от илюзията, да опитаме, по думите на Вонегът, „да се приближим максимално до пропастта на лудостта, без да паднем вътре”. Да стигнем колкото се може по-висока скорост на мислене, на прескачане от един образ в друг, ала не машинално, не повърхностно, ами колкото се може по-дълбинно, на едно лудешко препускане през най-големите текстове, тези, които винаги са ни провокирали, и накрая да успеем да слезем от тази „въртележка”, да се върнем към самите себе си. А ако не успеем – поне ще сме опитали.
Защото това НЕ Е Хамлет.
"Това е НЕ Е Хамлет"
Режисьор: Боян Крачолов
Участват:
Димитър Крумов
Иван Николов
Модератор на дискусията - Борис Зафиров
"Сцена в Jazz-а" е платформа за съвременни сценични форми, с финансовата падкрепа на Национален фонд "Култура".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най-тъжния за християните ден.  Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?".  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас", нали е така? Слушайте,..

обновено на 03.05.24 в 11:45

„Алтер его” – памет за Здравко Попов и Марин Бодаков

Задава се Великденският брой на „Алтер его“! За Празника на Възкресението и силата на Словото ще разговаряме с доц. Георги Лозанов. Ще отдадем почит на неподражаемия хуморист и сатирик Сър Здравко Попов, който ни напусна преди дни. С магията на радиото ще върнем с глас непрежалимия Марин Бодаков.  В навечерието на Гергьовден ще отдадем..

публикувано на 03.05.24 в 10:05

"Памет за поета Вазкен Наблантян" в Балабановата къща

Възпоменателна литературна вечер, посветена на поета Вазкен Налбантян, ще се проведе тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща.   Близки, приятели и почитатели на поета ще разкажат свои спомени и ще го споменат с негови стихове. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели. Вазкен Налбантян ни напусна внезапно..

публикувано на 03.05.24 в 07:54

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56