Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазаровден и Цветница възраждат природата

| обновено на 01.05.21 в 11:22
7
"Великден в България, Чехия и Словакия" в Етнографски музей Пловдив
Снимка: Александър Георгиев, Радио Пловдив

"Каквото и да е времето – на Цветница винаги светва слънце!" Това казва Грозделина Георгиева от Етнографския музей в Пловдив, където може да се разгледа пълната с цвят изложба „Великден в България, Чехия и Словакия“.

„Важни са дните и преди започване на Страстната седмица – това са Лазаровден и Цветница. Тази година по изключение няма да има работилници, защото при нас винаги има голямо струпване на хора. И градът се оживява. Това беше и нашата идея - да направим цветен музея, да вдъхнем живот – защото мисля, че това ни е важно – всичко лошо отминава и доброто предстои“ - допълва Грозделина Георгиева.

С надежда за възраждане на природата и новия живот са изпълнени и традициите по Лазаровден и Цветница, а обредните действия на тези дни са свързани с любов и женитба. В събота, например, нашите лазарки, облечени във фолклорни носии, берат цветя за венците, които ще оплетат за Цветница.Те обикалят къщите, пеят обредни песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопаните ги даряват с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото точно на Лазаровден момците са искали ръката на своята избраница.

Оказва се, че обичаите у нас и символиката им са сходни и в Чехия и Словакия. „Там имат една седмица Мурана – 5-тата седмица – в която си правят една фигура. Както нашите момичета ходят да си пускат лодчиците с част от хлебните кукли по реката - да отмине всичко лошо и едновременно да гадаят коя ще се ожени в зависимост от това до коя първо ще стигне - при тях по същия начин тази Мурана, тази сламена кукличка, или се изгаря, за да се изгори всичко лошо, или се пуска по реката и при което момиче стигне първа, то става кумица, най-важната за цялата година. И дава празник и тържество“.

В Чехия и Словакия на Цветница също освещават върбови или ясенови клонки, за които се вярва, че имат целебни свойства. В Чехия - за да не пресъхне цвета по дърветата и да има реколта от плодове - е забранена печената храна, а в Словения обядват варени макарони с мак. Клонките се слагат до иконата и до нивите, за да има богата реколта. А за да пазят дома от болести, се поставят в обора или на входната врата на дома – където престояват цяла година, както осветеното в черквата върбово венче и у нас. 

А след Лазаровден и Цветница не само у нас, в Чехия и в Словакия, а и във всички християнски страни стопаните се готвят за Страстната седмица и Възкресението. 

Репортажът може да чуете в аудио-файла, а видео с  обичаите през Страстната седмица, представени в изложбата, очаквайте в понеделник в youtube канала ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40

„Любими картини от любими автори“ във "Възраждане"

В галерия „Възраждане“ се открива изложба „Любими картини от любими автори“. В експозицията са показани платна на художници, с които галерията е работила през годините. Сред тях са Димитър Лалев, Георги Чапкънов, Слав Бакалов, Ставри Калинов, Димитър Манолов, Стефан Десподов, Виолета Радкова, Иван Чакъров и други. „В новата обща изложба..

публикувано на 25.06.24 в 07:59
Орлин Горанов изпълнява песента „Все още“ на авторския концерт на Кристиян Бояджиев в I студио на БНР.

Орлин Горанов празнува 50 години на сцената

Петдесет години на сцената е период , за който човек  трудно може да повярва, че  толкова неумолимо бързо са минали- споделя любимият на милиони българи певец Орлин Горанов. Приема този факт с благоговение, защото винаги е бил с приятни за него хора на сцената и са правили това, което искат. Благодарен е на публиката , че за всичките тези 50 години..

публикувано на 24.06.24 в 16:15