Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветница е

| обновено на 25.04.21 в 08:19

Православните християни днес празнуват влизането на Христос в Йерусалим или Цветница. Дни преди кръстната си смърт Исус Христос е посрещнат тържествено в свещения град от множество хора с палмови клонки и цветя. Оттук идва традицията да се раздават осветени върбови клонки.

 За втора поредна година денят ще се отбележи при противоепидемични мерки. Върбовите клонки ще се раздават извън църквите, а вътре на миряните е препоръчано да не целуват иконите. Задължително е да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 метра и вярващите да носят предпазна маска като изключение се прави за свещениците, обяви в края на седмицата здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. 

Трябва да се осигурят дезинфектанти, както и да се извършва дезинфекция на храмовете, да се регулира потока хора, по възможност да се отварят прозорците и да се обособят отделни коридори за вход и изход на миряните. В митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив архиерейската литургия започва в 9 часа, а в 19 и вечерната служба, наречена „Последование на Жениха“. 

Близо 363 000 души в България празнуват днес имен ден. От тях жените са 280 000, а мъжете 83 000, показват данни на Националния статистически институт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

публикувано на 19.05.24 в 14:33

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Втори опит за избор на нов митрополит на Сливенската епархия

Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит  след касирането на избора през февруари.  42-ма епархийски избиратели ще гласуват за своя фаворит  между шест достоизбираеми епископи . Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Йеротей.  Кандидатите , одобрени от Светия синод,..

обновено на 19.05.24 в 11:19

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 11:19

Три предложения за "Почетен гражданин на Пазарджик", ОбС решава на 21 май

Проф. Тодор Балкански е сред номинираните за "Почетен гражданин на Пазарджик". Останалите две предложения са журналистът Иван Гарелов и скулптурът Спас Киричев.  Номинацията за посмъртното удостояване на проф. Тодор Балкански с отличието "Почетен гражданин на Пазарджик" е подкрепено от обществени организации и представители на медиите...

публикувано на 19.05.24 в 11:18