Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юли приключват ремонтите край Герджика, заяви кметът на Пловдив

Водният проект да не пречи на живеещите в Кършияка, обеща Здравко Димитров

| обновено на 26.04.21 в 16:33

Кметът на Пловдив Здравко Димитров се извини на живеещите на улиците в район Северен,  на които се реализира Водния проект. Той и заместникът му Пламен Райчев днес разговаряха с жителите на квартала, след като в събота още един автомобил аварира на разкопаната улица "Луда Яна". 

Двамата обещаха нов график на изграждането на Водния проект и скъсяването му с един месец като днес  се очаква фирмата да предостави нов „линеен“ график за максимално ускорени крайни срокове. 

Предишно декларираните не са удовлетворителни, каза  Здравко Димитров. 

След срещата миналата седмица в Община Пловдив фирмата изпълнител „Европейски пътища“ АД е актуализирала графика на работа и по него вече се работи активно. 

Така вместо до края на септември, се очаква ремонтните дейности по улиците от двете страни на моста на Герджика да приключат до края на юли.

 „Няма Воден проект без проблеми, но пък не върви и сами да си ги  създаваме“ – добави той. 

Най-големите неудобства са с водоподаването,  каза от своя страна  ресорният заместник-кмет Пламен Райчев.  По думите му, те възникват, макар и неумишлено, когато  в процеса на разкопаването машините компрометират действащ водопровод. Това поражда и най-голямо обществено недоволство, призна той.  

Пламен Райчев  припомни, че  фирмата изпълнител „Европейски пътища“  оптимизира финалния график, който от края на септември, както бе първоначално, се изтегля  до началото на август.  В края на юли са обещали да приключат всички мероприятия, обясни заместник-кметът Пламен Райчев.  Специално за отсечката „Марица“ – Север линейният график е до 30 май, изтъкна той.  

В момента по този участък се поставят водопровода и ВиК комуникациите и от моста на Герджика отсега нататък ще бъде възстановена настилката и рехабилитирани тротоарите. В квартал „Три“ нещата са по-напреднали, там почти напълно  са готови канализацията и водопроводите, остава само един чугунен водопровод по ул. „Петър Шилев“, добави Райчев. 

Като цяло, по разчет и уверение от строителната фирма, до август трябва да е завършен целият проект. Това практически означава един месец предсрочно, тъй като официалният  срок на договора е до септември, заяви заместник-кметът Пламен Райчев. 

Близо 9000 метра канализация и 4000 метра водопровод са сменени до момента по Водния проект в район „Северен“. В квартал „Захарна фабрика“ почти на 90% новата ВиК мрежа е завършена.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55