Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7000 великденски яйца боядисват в Бачковския манастир на Велики четвъртък

4
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

Днес е Велики четвъртък. С богослуженията православната църква напомня за редица събития от последните дни на Исус Христос. 

По традиция много вярващи, спазвали Великденския пост, се причестяват днес, на Велики четвъртък, когато църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил светото причастие. След Василиевата литургия се извършва велик маслосвет, по време на който се освещава елей. 

Над 7000 яйца ще бъдат боядисани в Бачковския манастир. 5000 от тях ще се раздадат на социално слаби. Отделно ще се боядисат 2021 великденски яйца, символизиращи настоящата година. Те ще бъдат раздавани на богомолците, които прекрачват прага на Светата обител. Тази година Бачковския манастир ще посрещне миряните на Велики четвъртък при спазване на всички противоепидемични мерки. 

Трябва да благодарим на бога, че нещата вървят към по-добре, че все повече хора оздравяват, че милостта му не ни е напуснала, при това голямо изпитание в наши дни.  В тях трябва да забравим страха и да намерим упование във Бога, утеха и надежда така се обърна към всички от ефира на Радио Пловдив Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.  

"В този ден, на Велики четвъртък,  да си спомним за тази велика, благодатна и мистична трапеза, на която Христос причести с кръвта си, тайнството, което е едно велико единение със Спасителя.  На този ден всички ние сме призовани да си простим помежду си и да продължим със смирени сърца, чисти души и братска любов помежду ни", каза епископ Сионий. 

Празничното богослужение в събота в Бачковския манастир ще започне в 23 часа.Възкресението ще бъде обявено пред църквата. След това в централния храм на Светата обител ще бъде отслужена възкресна пасхална света литургия.

"В осем часа на 3 май, когато е втория ден на Великден, тръгва шествието към Клувията. Тази година се допускат да участват всички желаещи, но иконата на Света Богородица няма да носи от много хора. Тя ще бъде носена от двама души, които ще се сменят на определено разстояние. Този образец на носене на иконата сме го взаимствали от Света гора, където иконите не се носят на такива носилки, каквито сме свикнали да виждаме на шествието в Бачковския манастир, а по двама души я носят на определено разстояние. Това от една страна създава по-голям ред, а от друга – няма да има допиране на хора в близост един до друг. Разбира се, всеки иска да се докосне до светинята и да получи нейната благословия, нейната благодат. Особено в този свещен и благодатен ден. Но изискванията са такива, че не трябва да се събират твърде много хора на едно място и да се доближават твърде много“, обясни епископ Сионий.

Миряните, които тази година ще посетят Светата обител, ще могат да видят двата параклиса „Свети Апостоли“ и „Свети Теодори“, обновеният притвор на манастира, където завърши възстановяването на северната стена. Ремонтирани са и стаите за поклоници в южната част на двора.



В с. Белащица, община „Родопи“, деца от местното училище ще възстановят традицията да се боядисват великденски яйца. Ритуалът ще се проведе в местната църква "Св. Св. Кузма и Дамян" с участието на ученици от училището в селото "Пенчо Славейков" и свещеника на храма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Еко базар в парк "Гарнизонна фурна" в район "Западен"

В пловдивския район „Западен“ започва четвъртото издание на инициативата Re:Bazaar.  Под мотото „Зелен западен”  в парк “Гарнизонна фурна” – на кръстовището между бул. “Пещерско шосе” и “Копривщица”,  ще се проведат базар на употребявани вещи, образователни игри, работилници за рециклиране, ще има спорт и забавления. В специално обособена зона..

публикувано на 16.06.24 в 11:01

„5 минути за твоето здраве“ днес в Дондуковата градина

Пловдив се включва в кампанията „5 минути за твоето здраве“, насочена към превенцията на рака на белия дроб и борбата с тютюнопушенето. Кампанията предвижда безплатни изследвания на функцията на белите дробове и основни здравни показатели чрез станция за телемедицина. Високотехнологичните изследвания ще се правят в рамките на 5 минути в..

обновено на 16.06.24 в 09:27

Температурите се повишават, днес в Пловдив 32°

Днес ще бъде слънчево , след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Пловдив – 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста..

обновено на 16.06.24 в 09:25

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи минути преди 12.00 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Премахването на асфалта започна още днес.  От 12 часа утре затварят за движение Бетонния мост Въпреки намаления трафик в събота и..

обновено на 16.06.24 в 09:19

Отслужиха първата литургия на български език в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският Антоний отслужиха света литургия в храма на Антиохийската православна църква "Св. Благовещение" в Джебел Али, Дубай. Така те основаха Българската православна църковна община "Свети Иван Рилски" в Обединените арабски емирства. Службата стана възможна с благословението на Негово Блаженство..

публикувано на 15.06.24 в 16:52