Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тълпата може за дни да превърне някой от Месия в презрян човек


Разпети петък е напомняне за най- ниската точка, в която може да стигнат отношенията между Бога и човека, каза проф. Мария Шнитер - ръководител на катедра "Теология" в ПУ "Паисий Хилендарски. В интервю за Радио  Пловдив тя добави, че все пак оставаме с надеждата, че Възкресението ще настъпи и Божественото ще надделее, въпреки че човекът остава разкъсан между Божествената и човешката си съставка, между Духа, който се стреми нагоре към Създателя и плътта, която го призовава да остане тук със земните и човешки дела.

"Тълпата може да те превърне за дни от очакван Месия, в някой, който е презрян и отхвърлен. Всеки ден ние доказваме, че сме в състояние прибързано да възхваляме и отричаме. Разпети петък е едно съсредоточие на тази човешка способност да минаваме от едно състояние в друго", обясни проф. Шнитер.

Макар да сме повече от година в изпитания от Ковид-19, човечеството не е станало по- добро, смята тя. "От година насам ние вървим по един кръстен път, какъвто хората от целия свят не са преживявали. Време е да извървим всички стъпки към Голгота и да стигнем до Възкресението, защото нашите страдания няма да имат смисъл. Да носим достойно кръста си и да си спомним за случайния минувач, който помага на Исус, защото и днес има хора в беда, в нужда, в болка. Много знаци ни дава този ден, трябва да забавим тичането и да погледнем навътре в себе си и осмислим какво можем да направим", каза проф. Шнитер.

Според нея вечното възпроизвеждане на Библейския разказ ни прави част от него. "Заедно с Христос ще извървим горчивите стъпки към Голгота, ще стоим под кръста и заедно с него ще страдаме, ще възкликваме защо Господи ни остави, но ще продължим да се надяваме във Възкресението", каза още тя. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дядо Николай открива семинара "Социална свързаност и подкрепа"

В Пловдивската митрополия ще се проведе четвъртият заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Той ще бъде открит от митрополит Николай.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството..

обновено на 26.06.24 в 08:31

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47