Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденските празници с концерти пред общината

| обновено на 03.05.21 в 08:05
Снимка: Д. Вълкова

 От 12 ч. днес на откритата сцена пред община Пловдив започва празничен концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия".

Фолклорен Ансамбъл “Тракия” е създаден през 1974 година. Той съхранява и развива народното песенно и музикално-танцово богатство от всички фолклорни области на страната. Представя и разкрива в почти автентичен вид или в съвременни музикални и танцови интерпретации истински бисери на народното творчество. Ансамбълът се отличава със своя неповторим стил на авторство и оригиналност.

Творческият облик на “Тракия” е създаден и се развива от най-големите автори в областта на фолклора като проф. Кирил Дженев, доц. Стефан Мутафчиев, проф. Николай Кауфман, проф. Николай Стойков, К. Колев и много други.  Директор и главен художествен ръководител на ФА “Тракия” е проф. д-р Даниела Дженева.

За 47 години Ансамбълът е изнесъл хиляди концерти във всички краища на България, подпомагайки държавните институции в множество значими форуми. Участвали са в международни прояви в 48 страни.  Носители са на всички възможни награди в сферата на културата.

За празника в Пловдив,  разговор с проф. Даниела Дженева, ръководител на ансамбъл "Тракия", броени часове преди танцьори и изпълнители на народна музика да приветстват пловдивчани и гостите на града с тракийски ритми и танци.

В17ч. е  концертът на Трио „Сопрано“. Трио СОПРАНО се създава в началото на 2009 година. Изпълненията им се основават на класическата музика, но с модерно и иновативно звучене. В репертоара им присъстват най-известните оперни арии, евъргрийни, руски песни и мюзикъли. Трио СОПРАНО имат участия на едни от най-големите сцени в България - зала 1 на НДК, Античен театър Пловдив, Арена Армеец София и още много други. От май 2015г. триото е част от музикална компания Пайнер. Трио „Сопрано“ - това са:

Петя Вардева - лиричен сопран с колоратурни височини.

Габриела Пеева – лиричен сопран

Биляна Андрончева - спинтов сопран.

В празничната програма  от 18 ч. следва концертът на рок група „Докторите“ Петима пловдивски лекари вече повече от 6 години свирят рок парчета, като повечето им изяви са с благотворителна цел. „Докторите“ се състои от зъболекаря Емилиян Станков (вокал), медицинския физик Иван Русев (бас, вокали), доктора по лазерна техника Стоян Русев (соло китара), доктора на първа линия Иван Султанов (ритъм китара вокал) и съдовия хирург Иван Бъчваров (ударни).

Най-голямата благотворителна кауза на „Докторите“ е бил „бял концерт“, с който са събрали средства за детски кувьоз, който по-късно дарили на пловдивска болница. От понеделник до петък д-р Иван Русев бил на първа линия в борбата с COVID-19. Той се занимавал с това да обучава медиците в най-тежките неща, пред които може да ги изправи битката с вируса, включително интубирането на пациенти с респиратори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38