Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Разходката на Джейн" в квартал Мараша

"Разходката на Джейн" ще набележи градски зони в Пловдив, които се нуждаят от почистване. Повече за идеята да се проведе обиколка на квартал Мараша научваме от екскурзовода от "Сдружение 365" Аделина Калъпчиева.

Разходката ще обедини пловдивчани зад идеята за град #БезОтпадъци и ще обходи квартал Мараша, за да маркира проблемни зони и да събере мнения и идеи за бъдещето на квартала, намиращ се в самия център на града.  Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на градовете и кварталите в които живеем, по време на която освен че се дава възможност на гражданите да научат неподозирани истории и интересни исторически факти за местата, се набелязват и събират идеи за бъдещия облик на квартала. Организатори на акцията са БГ Бъди активен и Free Plovdiv Tour, а събитието е част от дейностите на Партньорство за красива и чиста България, част от програмата Място България.

"Разходката на Джейн" ще събере  хора, които искат да излязат от интернет и социалните мрежи и да  наистина да направят нещо, за да живеем в по-чист и по-подреден град. Всички те ще направят обиколка на квартала и ще набележат зоните нуждаещи се от промяна.  Разходката ще се проведе в съботния ден, на 8-ми май  и е с начален час от 11 часа, а организаторите канят живеещите в квартала, местни активисти, хора със зелено мислене, архитекти, урбанисти и всички заинтересовани граждани да се включат.  Разходката в събока ще продължи около два часа, през които участниците ще научат от гидовете на Free Plovdiv Tour, за историята на района, като  по време на обхода всеки участник ще има възможността да даде мнения и  предложения за промяна на междублокови пространства и градинки в райна.

Участниците ще поемат по маршрута: площад Съединение—> Дондуковата градина —> Читалище Хр Г Данов—> Храм Св Георги—-> Храм Св Харалампий—> междублокови пространства, малко познати за мнозина—–> градинката на Социални грижи, където турът ще премине в дискусия относно състоянието на обиколените зони -улици и междублокови пространства. В кореспонденция с темите, по които работят организаторите от БГ Бъди активен, по време на разходката ще бъде направена карта с локациите в квартала, които имат нужда от почистване. След това картата ще бъде оформена с писмо и входирана към съответната администрация, за да може  да бъдат предприети мерки за почистване и реновиране на съответните занемарени зони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба в НБ "Иван Вазов" открива дейността на Инър Уийл

В Народна библиотека "Иван Вазов" тази вечер се открива изложба, която разказва за 100 годишнината на Инър Уийл Клубовете по света.  В Пловдив международната женска организация съществува от близо 30 години и има поредица благотворителни каузи, включително насочени и към украинските бежанци и децата сираци.  Събеседник по темата е паспрезидентът на..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Детският оркестър "Дивизи" ще има серия от концерти в Пловдив

Детският симфоничен оркестър "Дивизи" - Пловдив ще представи своята наситена програма до Коледа и Нова година. Повече за новите проекти, по които работят децата и техните преподаватели разказват организаторът  Албена Бяндова и Диана Петкова , ръководител на проекта, който се реализира с финансиране от Национален фонд култура. В началото на..

публикувано на 02.10.24 в 09:32

АМТИИ превръща емблематични места в зони за изкуство и култура

АМТИИ обединява изкуството и природата в поредица от събития от днес до 11 октомври, като превръща емблематични пространство в центъра на Пловдив в зони за изкуство и култура. Проектът на Академията, обединяващ философията за симбиоза на природните науки и дизайна на човешките отношения, е озаглавен „Пермакултура – пространства и изкуство“...

публикувано на 02.10.24 в 05:39

Галерия SIGNA представя изложба на проф. Кирил Божков

Галерия SIGNA представя изложба живопис на проф. д-р Кирил Божков по случай неговия 60-годишен юбилей.  В пространството на галерията авторът гостува за пети път с оригинални творби. Безспорен талант, опитен художник и преподавател, проф. Божков е добре познато име в страната и чужбина.  За себе си творецът казва: „Това съм аз, когато съм..

публикувано на 02.10.24 в 05:35

Концерт на Б.Т.Р. за създаването на фондация „Дамасцена“

Рок настроение и високи температури в последния слънчев септемврийски ден, когато любимата банда Б.Т.Р. закри сезона в етнографски комплекс „Дамасцена“. Със зрелищен концерт момчетата от Б.Т.Р отново се раздадоха за публиката и пожелаха успешно развитие на новоучредената едноименната фондация. На 28.09.2024 г. на сцената в комплекс..

публикувано на 01.10.24 в 13:53