Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки посочения излишък бюджетът е всъщност на дефицит

Снимка: БГНЕС
“Бюджетът може да издържи без да се актуализира, то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”. 

“Тук съм съгласен с господин Василев (Асен Василев, служебен министър на финансите), че щеше да е по-разумно от бюджетна гледна точка, да се внесе една актуализация на бюджета от преходния парламент, за да се отвори малко повече фискално пространство. Този бюджет не е съобразен с втората вълна на коронавируса и виждаме, че е голям проблем това, че повечето мерки са предвидени до края на месец май, като само една обхваща и юни месец” коментира думите на встъпилия днес в длъжност финансов министър Георги Ганев. 

Анализът му продължи с това, че според него “ще е много трудно на сегашния финансов министър особено, ако някоя нова вълна на заболяването се появи. Всякакви непредвидени обстоятелства могат да поставят правителството в много неприятна ситуация”. 

Кирил Ананиев, бившият финансов министър, днес направи разбивка на текущата финансова ситуация в страната, за която Георги Ганев каза, че е по-скоро едностранчива. “Фискалният резерв е 8.8 млрд. на счетоводните статии - това, което трябва на едно правителство, е кеш по тяхно усмотрение”. 

“115 млн. лева съществуват касово, проблемът е, че голяма част от тези пари се дължат на едно извънредно голямо плащане. Това е концесионното плащане от летище София, което дойде точно през април. Ако не броим това - бюджетът е на дефицит. В него е заложен много по-голям ръст на разходната част, отколкото на приходната” коментира текущата финансова ситуация в страната макроикономистът. 

Относно продължаването на финансовите мерки в борбата с коронавируса Георги Ганев каза, че те е възможно да останат, но на парче. “Една от първите задачи на новия финансов министър е да прегледа какви резерви има или да направи прехвърляне или изтегляне на календара за емисия по-напред. Това може да се направи, докато дойде нов парламент, който, когато дойде, вече ще може да гласува актуализация”. 

Изнесеният по-рано доклад за текущото финансово състояние и очакваното близко бъдеще на Европейския съюз, който прогнозира тежка рецесия и стабилно икономическо възстановяване за страната макроикономистът коментира така “най-лошото от гледна точка на Европейската комисия е зад гърба ни. Отново много зависи дали ще има нови проявления на вируса, но общо взето точно от второто тримесечие се очаква за българската икономика да започне чувствителен отскок от дъното и оставащите тримесечия до края на годината да са значително по-добри”. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38