Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Екатерина Костова и Стоян Терзиев от екипа на Радио Пловдив също бяха наградени на фестивала

| обновено на 17.05.21 в 11:19

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията. 

В 4-годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива:

"Ако Златомир Златанов - по думите на проф. Светлозар Игов - направи модерен обрат в българската поезия, Георги Господинов е другият значим поет от последните години, който направи обрата към постмодернизма".

Наградата за Георги Господинов идва дни след като той спечели отличието на Фонд "13 века България" за роман на годината с „Времеубежище“.

"Дълбоко  в себе си съм се смятал за човек, който е тръгнал от поезията, продължава да пише поезия и който, дори когато пише романи, ползва опита си от писането на поезия. Радвам се, че този фестивал е оценил поета в мен", каза Георги Господинов.

Наградата „Орфей“ е диплом и статуетката. Тази вечер от 17 часа в Малката раннохристиянска базилика Георги Господинов се среща с читатели, след което ще участва в заключителното четене на поетичния фестивал. Връчването на наградите е в края на форума. 

Журналисти от екипа на Радио Пловдив също бяха наградени по време на фестивала. 

Екатерина Костова получи наградата "По следите на Орфей". 

В благодарственото слово тя изрази своето вълнение, споделяйки история от творческия си път. 

"Трогната съм, защото първата ми книга не беше поезия, а беше проза - "Платното на Пенелопа". От този мит стигнах до мита за "Орфей". По този път, който са митовете, вървейки и пишейки, аз не зная докъде ще стигна. Знам, обаче, че митовете са мост между неразбираемото минало и още по-неразбираемото бъдеще".

Наградата за цялостно представяне на фестивала "Орфей" получи Стоян Терзиев. 

"Трудно се получава награда в родния град" - каза той. След като благодари на организатори той продължи с "Посвещавам тази награда на сина си Димитър, защото сигурно не е лесно да имаш баща поет, пък и журналист". 

Наградата за стихотворение спечели Михайло Свидерски от Северна Македония.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20