Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екскурзоводи искат помощ от Кабинета

Бранимир Белчев- член на УС на Съюза на екскурзоводите
Снимка: FaceBook/Branimir Belchev

Екскурзоводи поискаха подкрепа от новото служебно правителство. В подписка близо 200 души, които упражняват тази дейност, изразяват разочарование от предложената помощ чрез европрограма. По нея се финансират видеопрезентации на туристически забележителности, но плащанията още не са започнали.

Бранимир Белчев, член на УС на Съюза на екскурзоводите, коментира проблема в следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“: "Това е засега само едно обещание. Повече от 1,5 година не сме получили нито една стотинка от държавата“. Ето защо сдружението, което представлява Белчев, заедно с други професионални организации на екскурзоводите, са изпртатили писмо до сегашното правителство с молба да се ускори тази процедурата. 

За въпросната програма той уточни, че е „получаване на пари срещи извършване на работа“, като срокът е в бъдещите 9 месеца. „При очертаващия се слаб сезон – положението е много зле. Настояваме и за безвъзмездна помощ за времето, в което нашата дейност беше забранена от държавата“ – добави Бранимир Белчев.

По думите му, лицензираните екскурзоводи заедно с планинските водачи, които могат да се ползват от програмата, са 1 700. Като посочи, че не всички могат да снимат рекламни клипове, а и да снимат с телефона си, трябва специалист, който да ги обработи, той заключи: „Реално помощта ще е доста скромна. И то срещу бъдещо извършване на труд, което го отлага още във времето“.

Заради дълго неработещия туризъм заради ковид и липсата на подкрепа за екскурзоводите, картината при тях в момента Белчев очерта така: "Част от екскуроводите са пенсионери, а голяма част от младите, на които България трябва да разчита, се отдръпват от професията. Имаме случаи, когато колеги са започнали да си продават имуществото си или се преориентират в други отрасли. Това убива българския туризъм“.

Бранимир Белчев не е оптимист и за туристическия сезон. По думите му, макар и официално той да е открит още от Великден, „по известни причини, включително и изключителната мудност на Министерството на здравеопазването и бившия министър – стана така, че никой не дойде“.

Обяснявайки защо въпреки готовността на хотелиерите и ресторантьорите по морето да са били готови, туристи не е имало, той обобщи: „Не може в последния ден преди 1 май да се пуска заповед, която да определя как ще се случват нещата нататък. Всички тези празни приказки за мен – не знам дали бяха казани от неразбиране или нарочно, против туризма в България“.

Цялото интервю с Бранимир Белчев може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02

КТД за лекарите във всички болници е нонсенс

Колективен трудов договор за лекарите от всички болници е нонсенс. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Борислав Китов, член на УС на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив. Той смята, че такъв документ, който да важи за всички болници, е допустим, но в частта за работните заплати на медицинските..

публикувано на 05.06.24 в 10:35

С обществен дебат ще тестват идеите за Братската могила

Широк обществен дебат за раширяване на функциите и социализирането на Братската могила ще бъде направен след като мемориалният комплекс бъде приведен в едно добро състояние. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм. „Братската могила е мемориален комплекс. Ние няма как да сменяме..

публикувано на 05.06.24 в 10:09

В здравеопазването никога не е имало такава несигурност

Колектгивният трудов договор не само в частта му "Заплати" е трудно изпълним, но той има още други неща, които сякаш останаха "зад кадър" и не са предмет на договаряне, защото не сме пристъпили към реално договаряне.  Депозираните от синдикатите предложения са смайващо завишени и трудноизпълними от всички , заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 04.06.24 в 16:29