Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Час по - скоро трябва да се подобри комуникацията в правосъдната система, убеден е новият заместник-правосъден министър

До края на май ще има резултати от проверките в правосъдието

Иван Демерджиев: Информацията, която достигне до ръководството на министерството, ще бъде сведена до обществото

Зам.-министър Иван Демерджиев при представянето на екипа на служебното министерство на правосъдието
Снимка: novini.bg

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов представи пред журналисти екипа си и приоритетите в сектор правосъдие на служебния кабинет. Заместник-министрите са двама - Мария Павлова и Иван Демерджиев. 

Мария Павлова е следовател в НСС и предишен служебен правосъден министър. Иван Демерджиев е досегашен председател на адвокатската колегия в Пловдив. Началник на кабинета ще бъде Мариян Карагьозов, който е юрист и доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул. За връзките с обществеността ще отговаря журналистът Мария Папазова.

Заместник-министър Иван Демерджиев 

Един от най - изявените адвокати в Пловдив, досега бе председател на пловдивската Адвокатска колегия, един от петимата кандидати за председател на Висшия адвокатски съвет.

В програма ""Ден след ден" на Радио Пловдив Иван Демерджиев обясни, че назначаването му на поста заместник- министър е по - скоро отговорност, отколкото повод за честитене.

В служебното правосъдно министерство той ще отговаря за ресорите гражданско и търговско право, Агенция по вписванията, Търговския регистър, правна помощ, Съвет по законодателство, съгласувателни процедури, електронно правосъдие. 

Мащабни проверки

В тези ресори започват мащабни проверки. Ще проверяваме навсякъде. Изцяло ще проверим Агенцията по вписванията,  работата на особените залози. А това, което е в моя ресор и старателно ще бъде проверено, е Дирекцията за българско гражданство, каза новият заместник-министър. 

В момента има отзвук в обществото, включително и аз професионално съм се сблъсквал с множество проблеми. 

Целта на тези проверки е да установят ситуацията и да се събере необходимата информация. След това ще информираме подробно обществеността и ще предприемем действия по премахване на практики, които намираме за лоши, неприемливи или неоптимални. 

Практиките са свързани с обществени поръчки, забавени преписки на места, заобикаляне на закона. Имаме вътрешни екипи, които ще проверяват. 

Краят на месец май е крайният срок за получаване на резултатите.

Електронно правосъдие

Заради липса на воля от сума години не се въвежда електронно правителство. Затова, вместо да се въведе централно, трябва час по - скоро то да бъде въведено в отделните ресори. 

Заварвам непълни и частични законодателни изменения в тази посока, обяви новият заместник-министър.

Той уточни, че в момента с директорите на дирекции обсъждат с какво могат да допринесат за този процес. Едно работещо Народно събрание може да разгледа и евентуално да приеме тези предложения, ако ги намери за разумни. 

Амбицията на министъра е всичко да бъде решено в момента и без забавяне. Но не всичко е в компетентността на министъра и не всичко се решава с подзаконови нормативни актове, посочи Демерджиев. 

Комуникацията в правосъдната система

Час по - скоро тя трябва да се подобри. 

Адвокатите се сблъскват с основните проблеми на гражданите и на обществото. Тези проблеми трябва да се сведат до знанието на администрацията - правосъдното министерство или Висшия съдебен съвет. Необходимо е проблемите внимателно да се анализират и да започне решаването им. 

Сега тези действия не се вършат в пълнота и са много бавни. Това трябва да бъде подобрено час по - скоро. 

Закриването на спецпрокуратурата и спецсъда

Темата е в прерогативите на Народното събрание. Ние като министерство сме длъжни да съберем максимално обективна информация за досегашната работа на спецпрокуратурата и спецсъда, за да може Народното събрание, когато се ситуира, да подходи отговорно към тази задача. 

Според Демерджиев това, което се тиражира в медийното пространство за тяхната работа е много тревожно. 

Тревожно е да слушаме термини като "нашите прокурори" и други подобни, категоричен е Иван Демерджиев. 

Издевателството над бизнесмен в затвора - случай, огласен от Илчовски 

Проверки ще има, но те не са свързани с корупционните практики, които не са м правомощията на правосъдното министерство.

Те са свързани с извращенията, за които даде данни г-н Илчовски. Естествено тези данни трябва да бъдат проверени и такава проверка вече е възложена. 

За резултатите от проверката ще бъдат уведомени със сигурност медиите, тъй като водещ за нас е принципът на прозрачност. 

Информацията, до която достигне ръководството на министерството, ще бъде сведена и до общественото знание и внимание, подчерта заместник-министърът.

Цялото интервю на Иванка Петкова със зам.-министър Иван Демерджиев е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56