Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема № 22 на матурите по български език и литература

Над 4 500 зрелостници в Пловдивска област на матурата по БЕЛ

СУ "Яворов" в Пловдив ще проведе изпит в 12 зали за 106 ученици

| обновено на 19.05.21 в 10:22

Държавният зрелостен изпит по български език и литература на зрелостниците започва от 8 часа. 

Тестът по БЕЛ беше генериран рано тази сутрин в 5:15 ч.

За 41-ви въпрос, който е писане на съчинение или есе, се падна тема номер 22, но кой е авторът и какво е произведението ще стане ясно по-късно днес.

Автори не отпаднаха от конспекта, матурата е разделена на 3 модула.

4517 дванадесетокласници се явяват на първата задължителна матура  в Пловдив и областта, сочат подадените заявления. 

Недопуснатите от Пловдивска област са 150, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Основната причина е, че не са успели да вземат поправителните изпити.

Четирима са карантинираните ученици, които ще се явяват на матура. Те са от Карлово и за тях  ще бъде организирана отделна зала, според указанията на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. За поставените контактни лица под карантина пък ще има отделни стаи. В тях ще бъдат разпределени до петима зрелостници.

В залите за карантинирани в училищата биха могли да бъдат допускани и ученици, които имат температура в деня на изпита.

Матура по предмет по избор ще се проведе на  21-и май (петък). Общо 3 555 следва да се явят на матурата по втория задължителен предмет.

Във всички 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време, което дава възможност за дистанционен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област. До трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

Заради противоепидемичните мерки, в класна стая ще бъдат разпределени от 8 до 13 зрелостници според големината на залата, така че да се спазва разстояние от 1,5 метра между учениците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Набират дарения за православен храм в с. Марино поле

В карловското село Марино поле днес беше положен основен камък за изграждането на православен храм.  Храмът ще носи името на „Свети пророк Даниил“ – един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет, чиято памет църквата почита на  17 декември. В тържествената церемония се включиха Знеполският епископ Арсений, първи викарий на..

публикувано на 19.05.24 в 20:05

Съпричастност към хората, засегнати от ХИВ/СПИН, с бдение в 28 града

С бдение със свещи в редица градове в цялата страна тази вечер ще бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Свещите ще бъдат запалени на ключови места в населените места и ще бъдат наредени под формата на панделка - символ на солидарността към хората, които живеят с ХИВ/СПИН.  Бдението ще е от 20:00 ч. до..

публикувано на 19.05.24 в 17:31

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 16:21

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

обновено на 19.05.24 в 16:21

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 16:20