Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 22 ч. обявяват решението за арестуваните полицаи от Трето РУ в Пловдив

| обновено на 22.05.21 в 20:57
Снимка: 24chasa.bg

Над 6 часа  в Окръжния съд в Пловдив породължава делото по искането на прокуратурата за постоянен арест за задържаните двама полицаи и други двама техни съучастници, обвинени за тежки криминални престъпления. 

Последното решение на съдията ще бъде обявено в 22:00 ч. 

Насроченото за 13:30 ч дело беше отложено с 1 час по настояване на съдебния състав поради необходимост от подробно запознаване с документацията. 

По решение на съда, заседанието е закрито заради използвани в разследването СРС и наличието на интимни подробности в материалите. 

Сред обвиняемите са началникът на Трето РУ Самуил Хаджиев и соченият за негов приближен - полицай Атанас Качаков. 

Всички  бяха арестувани при координирана акция на прокуратурата и  отдел „Вътрешна сигурност”  на МВР в сряда сутринта. 

На влизане в съдебната зала адвокатът на Хаджиев Димитър Марковски съобщи, че той е бил пред въпросния склад по сигнал, а там е присъствал и директорът на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев: 

"На г-н Хаджиев ролята е била такава, че, в качеството на началник на Трето районно, при получена оперативна информация - сигнал за съхранение на огромно количество наркотици, човекът трябва да изпълни служебните си задължения. Той информира ръководителя комисар Рогачев, който - на място също човек - отива и взима отношение да провери тази информация. Каква е логиката на това обвинение при тези факти".

Според адвокат Димитър Марковски няма доказателства и по другите две обвинения срещу Хаджиев. Едното е за оказан натиск спрямо ръководителката на отдел „Разследвания" в районното, за да бъде претърсена базата на пловдивска фирма и да бъде образувано досъдебно производство, без да има основание за това; а другото -  за дължане на патрони за огнестрелно оръжие в автомобила без да  е взел необходимите мерки за сигурност. 

Очаква се съдът да се произнесе по мерките за неотклонение на четиримата  арестувани до няколко часа . 

Предисторията:

Двамата полицаи са с обвинения за редица бандитски акции, в които са използвали служебното си положение – опит за конфискация на половин тон марихуана от фирма, имаща законно право да я произвежда за медицински цели, отвличане и изтезаване на наркодилър за пари и други престъпления. 

На 5 април в с. Болярци полицейският шеф и неговият подчинен са опитали да ограбят 500 кг. марихуана от склад на фирма, имаща право  законно да я произвежда за медицински цели.  Самуил Хаджиев се е възползвал от служебното си положение като началник на Трето районно. 

Преди това, на 31 март  тази година в Пловдив той е принудил под натиск свой подчинен, разследващ  полицай,  за извършване на обиск и конфискация  на стока в база на пловдивска фирма и дори да образува досъдебно производство.  За това не е имало никакви законови основания, но е извършено въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив. 

Освен това полицейският началник е обвинен за намерени в джипа му 50 бойни патрони, съхраняване в нарушение на правилата.  

Неговият подчинен, полицаят Атанас Качаков е обвинен и за отвличането на 28 годишен мъж, заедно с други двама цивилни от престъпния контингент. Похитеният е бил изтезаван и изнудван за пари от наркотрафик, сочат предварителните данни на разследването.  

Четиримата обвиняеми –  двамата полицаи и другите двама  цивилни са в ареста за срок до 72 часа.  В събота прокуратурата внася в съда искане за постоянното им задържане под стража.  

Най-тежкото наказание за отвличането е от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. 

Що се отнася до шефа на районното  управление Самуил Хаджиев, наказанието за него може да бъде от 3 до 8 години  затвор. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. То е като това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – "злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и представляващо..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

Разследват инцидент в пловдивско училище, родител е в ареста

Проверка за инцидент, предизвикан от родител в СУ „Черноризец Храбър“, извършват полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив.  Инцидентът е станал в училището, в паралелка от втори клас. Известното до момента е, че след спречкване между две деца, в училище са пристигнали родителите им, единият по-агресивен..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове

68-годишна жена от Стрелча е задържана при полицейска акция срещу купуването на гласове. При спецоперацията на полицията в Пазарджик е претърсена къщата на жената, в която са иззети иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции.  Акцията е организирана след..

публикувано на 03.10.24 в 12:17

Жена пострада в пътен инцидент

40-годишна жена е откарата в болница за преглед след пътен инцидент, който стана по-рано тази сутрин на кръстовището до Аграрния университет в Пловдив.  Жената е шофирала автомобил Пежо, който се е сблъскат с камион, управляван от 50-годишен мъж. По предварителни данни шофьорът на камиона е отнел предимството на автомобила.  Алкохолните проби на..

публикувано на 03.10.24 в 10:39