Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите от Трето РУ в Пловдив остават в ареста

| обновено на 22.05.21 в 23:41
Снимка: 24 часа

След осем часа съдебно заседание, състав на Окръжен съд Пловдив нареди постоянен арест за двамата полицаи и други двама техни съучастници, обвинени за тежки криминални престъпления. 

Това са началникът на Трето РУ Самуил Хаджиев, полицай Атанас Качаков и двама от криминалния контингет -  Даниел Димитров и Симеон Иванов. 

Съдът намери, че към настоящия момент при мярка, различна от задържане под стража, съществува опасност обвиняемите да извършат престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване  пред Апелативен съд – Пловдив на 27 май 2021 г. от 10 часа.

По решение на съда, заседанието бе закрито заради използвани в разследването СРС и наличието на интимни подробности в материалите. 

Всички  бяха арестувани при координирана акция на прокуратурата и  отдел „Вътрешна сигурност”  на МВР в сряда сутринта. 

На влизане в съдебната зала адвокатът на Хаджиев Димитър Марковски съобщи, че той е бил пред въпросния склад по сигнал, а там е присъствал и директорът на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев: 

"На г-н Хаджиев ролята е била такава, че, в качеството на началник на Трето районно, при получена оперативна информация - сигнал за съхранение на огромно количество наркотици, човекът трябва да изпълни служебните си задължения. Той информира ръководителя комисар Рогачев, който - на място също човек - отива и взима отношение да провери тази информация. Каква е логиката на това обвинение при тези факти".

Според адвокат Димитър Марковски няма доказателства и по другите две обвинения срещу Хаджиев. Едното е за оказан натиск спрямо ръководителката на отдел „Разследвания" в районното, за да бъде претърсена базата на пловдивска фирма и да бъде образувано досъдебно производство, без да има основание за това; а другото -  за дължане на патрони за огнестрелно оръжие в автомобила без да  е взел необходимите мерки за сигурност. 

Очаква се съдът да се произнесе по мерките за неотклонение на четиримата  арестувани до няколко часа . 

Предисторията:

Двамата полицаи са с обвинения за редица бандитски акции, в които са използвали служебното си положение – опит за конфискация на половин тон марихуана от фирма, имаща законно право да я произвежда за медицински цели, отвличане и изтезаване на наркодилър за пари и други престъпления. 

На 5 април в с. Болярци полицейският шеф и неговият подчинен са опитали да ограбят 500 кг. марихуана от склад на фирма, имаща право  законно да я произвежда за медицински цели.  Самуил Хаджиев се е възползвал от служебното си положение като началник на Трето районно. 

Преди това, на 31 март  тази година в Пловдив той е принудил под натиск свой подчинен, разследващ  полицай,  за извършване на обиск и конфискация  на стока в база на пловдивска фирма и дори да образува досъдебно производство.  За това не е имало никакви законови основания, но е извършено въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив. 

Освен това полицейският началник е обвинен за намерени в джипа му 50 бойни патрони, съхраняване в нарушение на правилата.  

Неговият подчинен, полицаят Атанас Качаков е обвинен и за отвличането на 28 годишен мъж, заедно с други двама цивилни от престъпния контингент. Похитеният е бил изтезаван и изнудван за пари от наркотрафик, сочат предварителните данни на разследването.  

Четиримата обвиняеми –  двамата полицаи и другите двама  цивилни са в ареста за срок до 72 часа.  В събота прокуратурата внася в съда искане за постоянното им задържане под стража.  

Най-тежкото наказание за отвличането е от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. 

Що се отнася до шефа на районното  управление Самуил Хаджиев, наказанието за него може да бъде от 3 до 8 години  затвор. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Урсула фон дер Лайен: Благодаря за подкрепата за Украйна!

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив.  Тя бе посрещната с голям интерес от пловдичани, които изпълниха Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата е  част от..

обновено на 02.06.24 в 20:54

Урсула фон дер Лайен изпълни Античния театър в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата и се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с плвдивската общественост, която откри  кметът на Пловдив Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици.  Визитата..

обновено на 02.06.24 в 20:02

Пловдивският митрополит Николай потвърди отказа си да е патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай заяви: "Кой ще е патриарх ли? Аз няма да съм, това мога да ви заявя. А кой ще е патриарх..

обновено на 02.06.24 в 19:14

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42

Свързани новини

Бойко Рашков

Арест на полицаи в Пловдив

Директорът на 3-то РПУ в Пловдив Самуил Хаджиев и още 6-ма полицейски служители бяха арестувани при акция на Окръжната прокуратура и Вътрешна сигурност на МВР. Разследват се за корупция, участие в наркотрафик и проституция, уточни окръжният прокурор Румен Попов. Той подчерта, че операцията е подготвена 6 месеца. И уточни, че задържаните са..

обновено на 19.05.21 в 18:35