Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуална разходка в тютюневия квартал представят в Пловдив

| обновено на 28.05.21 в 13:41

Утре на 29-ти май, събота, е представянето на проекта „Тютюневи истории – виртуална разходка в тютюневия квартал”. Началото е в 19:00 часа, Дом на техниката /Фарго/. Вход свободен.

Проектът е на Сдружение с нестопанска цел „Театър на отговорността” в партньорство с ПУ „Паисий Хилендарски”. Той изследва миналото на емблематичния за Пловдив квартал, около тютюневите складове и улица „Иван Вазов“.

"Тютюневата индустрия до голяма степен e допринесла за изграждането на образа и значимостта на квартала, както в социален, така и в икономически план. Макар и функциите, и използването на тези знакови сгради да са вече други и част от тях да ги няма, изцяло или частично, те остават важни за града ни и обществените процеси", споделят авторите на проекта.

Създавайки интернет портал, от който всеки може да надникне в близкото и далечното минало на тютюневите складове, и улица „Иван Вазов“ от създаването им до наши дни, авторите на проекта се стремят към запазване на колективната памет и пространствено-времевия континуум. 

Ръководител на проекта е Борис Зафиров от Сдружение „Театър на отговорността”, театрален артист и проектен мениджър на свободна практика. Ръководител на изследванията и проучванията е д-р Елица Стоилова, от ПУ „Паисий Хилендарски”. Тя е социален антрополог и изследовател на културата, идентичността и нематериалното културно наследство. По адаптацията на интервютата работи Катерина Георгиева, драматург и театрален археолог.

За проекта разказва Борис Зафиров, в предаването „Вход свободен“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33

„Талантите на Смолян“ завладяват Родопския драматичен театър

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на..

публикувано на 27.04.24 в 09:25