Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ иска мораториум за временни съоръжения заради Виенското колело

Главният архитект на общината Димитър Ахрянов обяви, че за разполагането на Виенското колело на площад "Централен" са спазени нормативните изисквания

| обновено на 31.05.21 в 13:13

ГЕРБ предлагат забрана за поставяне на преместваеми обекти в центъра, заради Виенското колело пред бившия партиен дом. Общинските съветници от партията ще направят две предложения в следващото заседание на местния парламент. 

Първото предложение е за мораториум върху поставяне на временни съоръжения в районна от подлеза на "Гладстон", към бившия партиен дом, както и в самата Цар Симеонова градина. Това решение на общинския съвет ще действа, докато не се промени самата наредба на общината, която регулира разполагането на различни обекти в посочените зони. Това заяви бившият кмет на Пловдив Иван Тотев.

Второто предложение е за промяна в наредбата за разполагане на преместваеми обекти, която да посочва, че всеки обект, разположен на територията на площад “Централен” и на Цар-Симеоновата градина - ще трябва да премине през одобрението на общинския съвет. 
Така, според инж. Тотев, ще се даде възможност на общината да съгласува събития и съоръжения с културния календар на града и да проявява нужната гъвкавост, когато се отнася за по-инцидентни случаи. 
Иван Тотев разясни че целта на тези предложения е да се избегнат бъдещи ситуации, подобни на тази, в които дни наред не става ясно, кой е издал разрешение. 

Виенското колело е поставено с решение на Експертния съвет на Общината, което се базира на  схемата, одобрена от Общинския съвет през 2013 година. Тя е за разполагане на кампанийни съоръжения на площад "Централен", заяви главният архитект на Общината Димитър Ахрянов

Той призна, че до вземането на това решение в самия Експертен съвет се е стигнало след много коментари "за" и "против", но като председател на съвета той се съобразява с крайното решение. 

Ахрянов изтъкна, че при основния ремонт на площад "Центарлен" настилката му е подсилена и от стандартното 10 тона на ос вече е 15 до 18 мега паскала на ос на моторно превозно средство. 

Миналата седмица, преди монтирането на колелото, експерти са направили оглед на площада и са описали наличните щети, съобщи още главният архитект. Той подчерта, че общината е задържала - цитирам: "една много сериозна гаранция, която никой досега не е давал" именно с цел да бъде възстановена настилката от щети, ако има такива. 

Ахрянов уточни, че гаранцията е 23 000 лева и няма да бъде върната преди специална комисия от общината да установи какво е състоянието на площада след като колелото бъде демонтирано. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Валежите спират, но остава хладно и ветровито

Днес в източната половина от страната все още ще има валежи от дъжд, но до полунощ ще спрат. На запад облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево време. Ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър, който вечерта ще започне да отслабва.  Максималните температури ще са от 11-13° в североизточните райони до 18-20° в..

публикувано на 30.09.24 в 07:27

УХТ провежда форум за идеите на млади учени

Университетът по хранителни технологии в Пловдив  е домакин на кръгла маса за млади учени по проекта "Инкубатор на млади таланти".  Събитието се организира от Сдружение "Асоциация на младите учени" и е финансирано по европейската програма "Еразъм+". Представители от бизнеса, образованието, администрацията, научните организации и..

публикувано на 30.09.24 в 06:57

Мъж с трансплантирано сърце се разходи с кардиолога си в Смолян

Димитър Костов, който от една година живее с трансплантирано сърце, се включи в инициативата днес „Разходи се с кардиолога си в Смолян“. В световния ден на сърцето десетки смолянчани преминаха през информационния пункт в центъра на града, консултирайки се с кардиолози от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Смолян и се присъединиха..

публикувано на 29.09.24 в 16:33

Вятърът събори голямо рекламно пано в Северната индустриална зона

Въвежда се ограничение на движението на надлеза до бившия завод "Ален мак", в посока Труд. Причината е премахване на голямо винилно рекламно пано от фасадата на сградата, което се е скъсало от вятъра.  До приключване на работата на екипите на пожарната, автомобили ще се пропускат само в лявата лента. От ОД на МВР апелират шофьорите  да преминават..

публикувано на 29.09.24 в 16:13

Протест за градски автобуси от Труд до Пловдив блокира трафика за Карлово

Жители на село Труд блокираха пътя за Карлово в отсечката от центъра на селото до кръговото движение за село Строево. Протестът им е срещу липсата на удобен и устойчив автобусен транспорт до Пловдив. Те настояват за възстановяването на автобусната линия № 1, която преди повече от 10 години бе спряна, а оттогава единствената им връзка е маршрутка № 5...

публикувано на 29.09.24 в 13:26