Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат се електронните евросертификати за ваксинация

От днес в България се въвеждат европейските цифрови сертификати за ваксинация срещу КОВИД-19.  

Това стана възможно след проведените успешни тестове от компанията „Информационно обслужване“, с което завършила интеграцията на българската система  с тази на ЕК. 

Това означава, че сертификатите, издавани у нас, са съвместими със ситемите на другите държави от ЕС. 

В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив главният секретар на РЗИ-Пловдив доктор Сийка Димчева заяви, че системата е започнала успешно работа.

"Нямаше никакви проблеми. Генерацията на този сертификат не отнема повече време от издаване на предходния. Смятам, че няма да затрудни абсолютно никой специалист, който поставя ваксини. Той може да даде сертификат за лицето, което е имунизирало. Същото се отнася и за общопрактикуващите лекари на имунизираните лица", каза доктор Димчева.

Съгласно заповедта на здравния министър доктор Стойчо Кацаров, европейски цифрови сертификати могат да се издават при поискване на ваксинираното лице от центровете където е направена ваксината, а също и от общопрактикуващите лекари, а също и в Регионалните здравни инспекции.

В официално съобщение на "Информационно обслужване" се казва, че всички, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу Covid-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция "Аз и можето семейство". За улеснение на гражданите "Информационно обслужване" разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалификационен електронен подпис. Очаква се ваксинираните да имат възможност да изтеглят новия формат след 4 юни тази година.

Цялото интервю с доктор Сийка Димчева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Ново Железаре са по-активни от Войнягово в кметските избори

Близо 29 % е активността до обед  на изборите за кмет в карловското село Войнягово . До 12:30 часа са гласували 245 от всичките 848 жители с право на вот, сочат данните на Общинската избирателна комисия в Карлово.  Гласуването е в две секции в селото и протича нормално, без нарушения. Кандидатите за кмет са петима -  Тодор Минковски, Петър..

обновено на 20.10.24 в 17:59

В Ново Железаре и Войнягово гласуваха повече от половината избиратели

50,59% е избирателната активност към 17,30 часа в карловското село Войнягово , където се провеждат частични избори за кмет.   Гласували са  429 от имащите право на вот  848 жители на селото. До момента изборният ден протича нормално, няма регистрирани жалби и сигнали за нарушения , съобщи Ивелина Димовска , председател на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 17:55

Чепеларе привлича все повече туристи не само през зимата

7-процентов ръст на туристи отчита Чепеларе от началото на годината. Постъпленията от туристически данък в общината са над 400 000 лв. и са рекордно високи, съобщават от Туристическия информационен център в града. Оттам подчерават, че летният туристически сезон в Чепеларе и района е бил изключително успешен. Посетителите са предимно български..

публикувано на 20.10.24 в 17:33

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата

По повод Световния ден за борба с остеопорозата 20-ти октомври четири общини в Пазарджишка област организираха измервания на костната плътност. Кампанията в Белово, Ракитово, Велинград и Пещера започна в началото на октомври и е по инициатива на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик и асоциация „Жени без остеопороза“.  Измерена е костната..

обновено на 20.10.24 в 14:33

Произведеното в България поскъпва, част от чуждата продукция поевтинява

Тази есен се наблюдава ръст в цените на част от плодовете и зеленчуците родно производство. Поскъпването на българските плодове и зеленчуци е с над 20% спрямо есента на миналата година.  По – скъпи са чушките, патладжаните, марулите, рекордно и поскъпването при зелето. Българската продукция е на изчерпване и това е една от причините за..

публикувано на 20.10.24 в 14:33