Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен стандарт за гаражи в район "Южен" гневи съседи

| обновено на 03.06.21 в 13:52


Блок 1330 е не по-различен от повечето такива, които опасват един от най-дългите булеварди в Пловдив - "Никола Вапцаров". Той има 4 входа и около 100 апартамента. Това прави ситуацията с паркирането изключително пипкава, като освен типичното съседско разбирателство домуващите трябва да се съобразяват и с непремахнати своевременно гаражи

След като съседите от блока изпълняват изискванията на наредбата за премахване на гаражите, издадена през 2018г., те дружно подават молби за запазване на паркоместа по новата система - със заплащане на абонамент. От тогава насам нищо не последва. Така се стига и до този момент, в който те изпращат писмо до общината в район "Южен", като настояват за премахването на незаконните гаражи и въвеждане на регулация в паркирането. 

С Радио Пловдив се свърза Виолета Фотева, която освен писмото представи и репликата на общината, отговаряща за района, в която се казва, че поради тежка епидемична обстановка пари за премахването на гаражите няма

"Още през 2018 г., когато налепиха предупрежденията за премахване на металните гаражи всички съседи, със собствени средства, в рамките на няколко месеца, ги преместиха. Тук, зад блока ни, имаше около двайсетина гаража", разказа Фотева. 


"Въпреки това два гаража останаха, като сме забелязали със съседите, че никой не ги ползва, знаем чии са, но те не са ползват и заемат място за няколко автомобила, което прави паркирането зад блока кошмарно. Ние сме принудени да паркираме из целия район, което понякога много затруднява транспорта".


Жителката на блока сподели, че още в края на 2018 г. голяма част от живеещите там са подали заявления за осигуряване на парко място съгласно наредбата, но от тогава нищо не е последвало. 


"Така решихме да пишем на общината няколко пъти, като те ни отговориха, че не могат да направят нищо, защото нямат пари. Не знаем вече какво да направим и затова се обръщаме към вас"

 
Съседи споделиха и своите преживявания с трудното паркиране зад домовете си. Млад мъж каза, че се прибира късно и никога няма място къде да паркира, а все пак тук живее. "Иска ми се поне да е урегулирано, да си платя и да знам, че има къде да паркирам" 


Друг човек припомни, че е имало план за облагородяване на цялата зона зад блока, но към действия не се е пристъпило. "Вие виждате, освен, че няма къде да се паркира, тук е и истински змиярник".

В разговор с един от съседите стана ясно, че единият собственик на гараж към момента не живее в Пловдив и мястото му не се използва изобщо. 


"Аз си хвърлям снега пред вратите на гаража през зимата, защото знам, че няма кой да го ползва". 

Кметът на район  "Южен" Костадин Язов каза, че е наясно с точно този тип проблеми и от администрацията имат план за действие, но средствата, които са нужни за премахването на гаражите, както и за облагородяване на паркопространствата ги няма. 

"Ще чакаме следващия общински съвет и ако актуализират бюджета така, както са обещали - ще действаме, но дотогава това са голи обещания", заяви Язов. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52