Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска ръченица вдигна на крака публиката в Париж

| обновено на 06.06.21 в 21:35

Прочутата „Ръченица“ на Петко Стайнов от сюитата „Тракийски танци“, аранжирана за китари от Асен Маринов, беше сред най- аплодираните изпълнения в Париж на пловдивските музиканти от студентско-преподавателския Ансамбъл „Академика“ към АМТИИ. 

Подготвян още от миналата година и затворен като идея заради COVID-19 месеци наред, концертът доведе във френската столица музикантите на първата възможна дата за културно събитие тук.

Д-р Елена Радева Николова от Асоциацията за културен обмен „Арт Галерия Константин“ Франция, която организира събитието, сподели: "Посланието на този концерт е, че човешкият дух е вечен и въпреки всички пандемии - ние сме тук, културата е тук, изкуството е живо, ние сме заедно. Да предадем на младото поколение най-важните добродетели на българина - да пази културата си, традициите си, изкуството си, артистите си. На първо място искаме да направим хората щастливи".

Зажаднели да бъдат щастливи от взаимната си среща признаха, че са и публиката, и музикантите. Проф. Стела Митева-Динкова, ръководител на ансамбъла, коментира: "За мен това е знак, че един период, който беше неблагаприятен за артистите, приключи и най-после може да представим това, което сме подготвили – то е наше вдъхновение и ни мотивира да работим". 

А диригентът Иван Русев допълни, че желанието на ансамбъла е да предаде на публиката това, което носи от България - страст, емоция и живителна сила. Да усетят всичко това в католическата катедрала „Света Елисавета Унгарска“ дойдоха и французи, и българи. Сред публиката бяха и осмокласници от Неделното българско училище „Св. Св. Кирил и Методий“, които – със задача да упражнят българския си език - бяха подготвили специални въпроси за музикантите и им ги зададоха като истински репортери.

По време на концерта публиката остана омагьосана от изпълненията на 14-те китари, чиято програма бе подбрана така, че да представя богатството на звука от акустичната китара и възможностите, които талантливият музикант може да извлече от инструмента. Под сводовете на католическата катедрала българският фолклор прозвуча и с глас чрез пиесата „Леле моме“ oт д-р Пламен Арабов, аранжирана от проф. Динкова. „Докоснахме се до българския дух“, „Развълнувани сме“, „Беше невероятно“ – са само част от споделените след концерта емоции от публиката.

Тя аплодира бурно и награждаването на неговия организатор д-р Елена Радева-Николова от Асоциацията за културен обмен „Арт Галерия Константин“ Франция със статуетка под формата на ключа сол, отличие за най-добър арт мениджър на 2021 година. От името на АМТИИ ѝ го връчи проф. Стела Митева-Динкова. „Пловдив е винаги с нас – той е тук, с Академика, Той е културна столица не от сега, а от векове“ – каза д-р Радева. За 10 години тя е реализирала над 100 концерта и изложби, с които Асоциацията популяризира хора на изкуството от България, Франция и Испания и строи мостове между различните култури.

На 17-ти септември „Арт Галерия Константин“ ще представи с концерт в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив известният композитор, китарист и преподавател Арно Дюмон и майсторката на фламенко-китарата Елена Сан Роман, които бяха сред публиката и останаха очаровани от изпълненията на Ансанбъл „Академика“.

Атмосфера и звук може да чуете в репортажа в звуковия файл, а кратко видео гледайте в youtube канала ни и тук:

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщайн в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се учудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

обновено на 15.06.24 в 10:11

В Хвойна откриват бюст-паметник на отец Атанас Аролски

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит днес в чепеларското село Хвойна. Отец Аролски е знакова личност за региона. Над 50 години е служил в Златоград, а последните години от живота си е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец и с възрожденски дух. За моливите..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Галерия „Сигна“ представя изложба на Илиян Шарков

Галерия „Сигна“ представя изложбата на Илиян Шарков. Експозицията включва  малка пластика от бронз и живопис.  Авторът е пловдивчанин, завършил е първия випуск на Гимназията за сценични и екранни изкуства. Шарков работи в различни стилове и насоки – реклама, вътрешно оформление, дизайн, живопис, като най-дълго има изяви в рисуването с глазури..

публикувано на 15.06.24 в 07:53

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одаджиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 14.06.24 в 19:34

"Да обичаш Гершуин" с Хилда Казасян и Васил Петров в Пловдив

Концертът „Да обичаш Гершуин“ с Хилда Казасян и Васил Петров ще звучи под звездите в лятно кино „Орфей“ - Пловдив.  Новият музикален проект на Хилда Казасян и Плевенската филхармония със звездни музиканти идва премиерно на 21 юни. Под диригентството на Борислав Йоцов на сцената излизат Теодосий Спасов – кавал и джаз певецът Васил Петров, както и..

обновено на 14.06.24 в 08:59