Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - фамилията Картие

Британският крал Едуард VIII казва за Картие: „Те са крале на бижутата и бижутери на кралете“. Още преди да абдикира и да се ожени за скандалната Уолис Симпсън, а и след това, Едуард купува за нея цяла колекция бижута на Картие. Тя получава по нещо дребно, но вълнуващо, на всеки три седмици, а в извънредни обстоятелства – и нещо по-едро. Като казвам едро и дребно по повод бижутата на Картие, не говоря само за карати. 

Да, техните камъни понякога са най-впечатляващите на света. Но диамантите щяха да си останат просто тежки камъни, без онези качества, които правят голямата разлика между добър занаятчия и гениален бижутер - новаторските идеи, умението да ги реализираш най-добре, без компромиси с качеството, използването на всяка възможност, за да превърнеш бизнеса си в световен. За целта понякога един живот не стига, но Картие успяват там, където много се провалят – новите поколения да не разпиляват постиженията на предишните, а да ги развиват със същата упоритост и талант. 

През 1819 се ражда Луи-Франсоа Картие, който поставя основите. Баща му, Пиер Картие, е войник на Наполеон, но попада в английски плен. Съпругата на местния пекар е влюбена в него, носи му женски дрехи, които той облича и бяга. После Пиер произвежда рогови барутници, твърде добър бизнес във време на постоянни войни. Малкият Луи отрано показва склонност към рисуване, а баща му го дава чирак на прочутия ювелир Адолф Пикар. Луи бързо напредва в бижутерията, а когато вече няма на какво да научи, остава при Пикар и печели добре. Още на 21 се жени за Антоанет Гермопре, а през 1847 купува работилницата на майстора. В Париж бижутери с лопата да ги ринеш и той е един от многото. Скоро обаче го спохожда късметът. Идва графиня Неверкерк, съпругата на императорския интендант, и купува няколко брошки. Тя се хвали на княгиня Матилда, племенница на императора, а с появата на нов, много добър бижутер, е запозната и императрица Евгения. 

От Франция пък информацията се разчува из всички европейски дворове и Луи-Филип започва да наема колеги-златари, които да изпълняват бижутата по негова скица. Изделията му се отличават с финес и изящество. Говорим за „бижута“, но става дума и за други аксесоари - верижки за дамски часовници, катарами, златни писалки, табакери. Луи-Филип използва мотиви от италианския Ренесанс до изкуството на Древен Египет. Той става законодател в бижутерията с нетипични, дори неприемливи дотогава неща. Създава например брошки във формата на насекоми и други животинки – пеперуди, водни кончета, охлюви, бръмбари. За първи път в света използва в бижутерията платината, която задържа повече скъпоценни камъни от златото и среброто.

През 1867 Картие показва бижута на Световното изложение в Париж, новите буржоа вече са с огромни финансови възможности и бизнесът се разраства още. Въпреки че следи делата на фирмата до смъртта си през 1904, още през 1874 татко Картие се оттегля и я оставя в ръцете на сина си Алфред. Той е добре подготвен, с находчивост и размах намира нови клиенти по света – от богати американци, до богати руснаци, от арабски султани, до индийски махараджи. Фирмата се мести на все по-престижни места в Париж, докато се установява на Рю де ла Пе, където е и до днес. Алфред на свой ред подготвя синовете си и през 1898 най-възрастният – Луи-Жозеф, става равноправен партньор. 

С изключителните си идеи той затвърждава реномето на Картие като бижутери от световна класа. Много помагат и другите двама братя. Малкият, Жак-Теодюль, специалист по история на изкуството, подпалва с бижутата на Картие Лондон, а оттам и цялата Британска империя. Средният син, Пиер Камил, пък зарибява първо Русия, а после в Щатите се жени за свръхбогата госпожица и има достъп до фамилии като Вандербилт, Рокфелер и Форд. Луи-Жозеф, който управлява центъра на империята в Париж, работи в стил „ар деко“. Десет години преди Баухаус, той развива идеята, че във всичко трябва да се търси баланс между функция и форма. На банкет през 1904 по повод пореден въздухоплавателен рекорд на приятеля му – бразилския пилот и плейбой Алберто Сантош-Дюмон, Картие обещава да му подари каквото поиска. Алберто се оплаква, че, докато пилотира, не може да види колко е часът, защото няма свободна ръка да бръкне в жилетката за джобния часовник. Ако обича, приятелят му да направи нещо по въпроса. И Луи прави първия мъжки ръчен часовник в света, наречен Сантош, просто, удобно, красиво и полезно изделие. То се носи на китката и има големи цифри, за да се виждат лесно дори в сумрак. В часовникарството Картие правят още много изумителни неща – прочутия Танк, плосък, елегантен красавец, въпреки че е наречен така в чест на американските танкове, които освобождават Франция през ПСВ. Или Паша, първият водоустойчив часовник, който пашата на Мароко поръчва, за да се къпе в басейна, без да го сваля. 

По поръчка на Жан Кокто пък Картие правят друга вечна икона – Тринити, Светата троица. Това е мъжки пръстен от три преплетени ринга – жълто злато, червено злато и платина. Идеята на Кокто е да се олицетвори триединството между преданост, дружба и любов. Друго огромно постижение при управлението на Луи-Жозеф, е фантастичната „Пантера“, тя се появява за първи път през 1914, а после се развива като стилизирана форма в няколко изделия. 

Сам Луи вписва образа на голяма котка в по-ранните си проекти, но котката наистина има дълга опашка. Казва се Жана Тусен, жена с минало, но и с невероятен усет за бижутерия, която той прави шеф на творческия отдел. Двамата се залюбват, но заради произхода и ранните подвизи на Жана, самата тя наричана Пантерата, семейният съвет не допуска да се оженят. В професионално отношение обаче няма проблеми – след смъртта на Луи-Жозеф през 1942, Жана Тусен управлява парижкия клон и цялата творческа дейност на Картие. 

В десетилетията след войната и до наши дни фирмата минава през различни етапи в своето развитие и дори вече не е собственост на фамилията, но здравата основа - смесицата от трудолюбие и талант, които раждат красота, не е загубена. Вероятно затова Картие продължава да бъде един от световните символи не само на лукса и богатството, но и на съвършенството.Още от категорията

"За евреите и други демони" на Еми Барух в "Петното на Роршах"

Писателката Еми Барух представя новата си книга „За евреите и други демони. Етюди, епохи, есета“ в клуб „Петното на Роршах“. Тя излезе на книжния пазар с печата на издателство „Жанет 45“. Модератор на събитието е Владислав Севов. „Травматичната страна на гонения човек, на преследвания човек, без значение дали си евреин, арменец или китаец,..

обновено на 20.02.24 в 06:39

Площад "Театрален" ще пази спомена за театър "Люксембург"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров предлага пространството, заключено между улиците “Лейди Странгфорд“, „Ангел Букурещлиев“ и “Цариброд", да носи името „Площад „Театрален“. В далечната 1881-ва година на това малко площадче, което се намира под Сахат тепе и до Римския стадион, се създава първият професионален театър в България, наречен тогава..

публикувано на 19.02.24 в 16:40

Народният хор на АМТИИ с феноменален успех в Испания

На 14 февруари 2024 г. Академичният народен хор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – град Пловдив се завърна с феноменален успех от Валенсия, Испания. Тридневното турне на един от най-добрите женски народни хорове в Европа бе изпълнено с големи творчески предизвикателства, с които те се справиха безупречно. Още с пристигането си във Валенсия,..

публикувано на 19.02.24 в 16:00

Преге - предаване за света на книгите, 17 - 23 февруари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 17.02.2024г. бяха представени следните заглавия& БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Херман Хесе. Играта на стъклени перли. 3-то изд., 592 стр., ок. 5А, Рива, 2024. Чарлс Мартин. Нека завали.  320 стр., ок. 4А, Бард, 2024. Ели Конуей. Аргайл. 456..

обновено на 19.02.24 в 14:15
Иван Иванов

Актьорът Любен Чаталов в памет на Иван Иванов

В памет на приятеля и колегата си Иван Иванов   сподели спомени  актьорът Любен Чаталов.  Думи за едно приятелство, издържало изпита на времето повече от 60 години."Той беше последният истински мъж между нас!". През последните няколко години поради болестта си  не се виждаше с никой извън семейството си, защото желаеше да остане в паметта на хората..

публикувано на 19.02.24 в 11:00