Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доспатското село Бръщен бавно се обезлюдява

Село Бръщен, община Доспат
Снимка: Радостина Чернокова, БНР

Над 400 са сезонните работници от доспатското село Бръщен, които изкарват прехраната си във ферми във Великобритания.

Последните трима от селото заминават да се трудят по чуждите поля в неделя. Те вече имат и документално уреден статут там.

В годините на прехода сезонната работа в Англия е спасителен пояс за стотици семейства от селото, останали без препитание.

Повече от 10 години във ферми работят 30-годишният Ерким Джурелов и 39-годишният Атем Кичуков. Заради пандемията днес им предстоят изследвания.

В самата ферма има отделен кампус за пристигащи и карантинирани. Дори да си с отрицателен тест, 10 дни си в изолация, пояснява Джурелов.

Кичуков работи като шофьор. Джурелов бере ягоди и малини. „Доста часове се работи и се изкарват доста пари.“

Първите сезонни работници заминават още през месец януари, за да подготвят полето, а най-масово тръгват през април, пояснява кметът на Бръщен Кемал Бошнаков.

Зимата селото се пълни – стават около 900 души, сега са около 500. Има останали няколко магазинчета. Ликвидиран е основният поминък – тютюнът.

Атем Кичуков не крие плановете си да изведе и семейството си към Острова. Там му липсва „всичко“ от България, защото камъкът си тежи на мястото. „Всичко е шуро-баджанащина в нашата държава“, отбелязва обаче с огорчение той. 

Ерким планира да живеят в България. „Бих се върнал. Тук съм се родил, тук съм израснал. Мислим да си купим апартамент в близкия град Гоце Делчев.“ 

Съпругата му Айше доскоро е била наравно с него в Англия, но сега остава с децата си тук и в очакване.

Надяваме се тази година да е за последно вече. В България има къде да работиш, стига да имаш желание.“

Село Бръщен е едно от многото родопски села, които бавно, но сигурно обезлюдяват. Според кмета Кемал Бошнаков тенденцията за миграция е трайна.

Взеха да остават хора и в Англия. Има поне 10-15 човека, които си купиха къщи, семействата са там, децата, всичко. Започнаха по Пловдив, по Благоевград, София. За 10-15 години кадърният народ ще е всичко по страната.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52