Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят помощ от президента за проблема с питейната вода в Брестовица

Община „Родопи”  чака съдействие от президента Румен Радев за решаване на проблема с питейната вода в село Брестовица. Това съобщи кметът Павел Михайлов, който  е изпратил писмо до президентската институция с молба за съдействие  относно осигуряване на средства за подмяна на компрометираната  водопреносна мрежа и съоръжения на селото. Очакванията са държавата да  отпусне малко над 20 милиона лева за тази дейност, а общината се ангажира с оказване на пълно съдействие на проектантския и строителните екипи по време на изпълнение на обекта.
 

През седмицата проблемът бе коментиран и на среща  с областния  управител Ангел Стоев и с представители на Инициативния комитет на Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“, на която стана ясно,  че от областната администрация са  изпратили писмо до ВиК Холдинга. Холдингът трябва да отпусне нужните средства на В и К  - Пловдив за изграждането на новата водопроводна мрежа.

По предварителни разчети за подмяната на цялата ВиК система в селото са необходими 25 милиона лева, а даденият срок за това е 36 месеца. Има решение на УС на В и К холдинhа, което е взето на  17 март т.г. за отпускане на нужните 25 милиона лева. Чака се одобрение от Надзорния съвет и от новия министър на МРРБ. Към днешна дата няма официален отказ средствата да бъдат отпуснати, каза за РП главния инженер на водното дружество инж. Антон Гълъбов.

"Към днешна дата, в деловодството на дружеството или по електронната поща не е постъпвал по официален ред протокол от заседание на Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг” ЕАД, съгласно който да сме информирани за отказ от предоставяне на инвестиционен заем на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Пловдив относно подмяната на водопроводната мрежа в село Брестовица, община Родопи".

Междувременно още на 25 март т.г.  е подписан договор от В и К –Пловдив с фирма за изпълнение на проекта със срок от 36 месеца.

Проблемът със замърсената вода в Брестовица е от години, но от началото на миналата година се е  задълбочил дотолкова, че може да бъде решен само с цялостна подмяна на водопроводната мрежа, тъй като вече манганът е полепнал по тръбите, твърдят  експертите. 

В момента селото се снабдява с вода от новоизградените три сондажни кладенци и водата е чиста, но всяко забавяне крие риск, каза още инж. Гълъбов. Монтирани са и филтри, но дългосрочното решение на проблема е цялостната подмяна на водопровода. 

ВиК извършва и проучване за нов водовземен участък, обследват се два съседни терена с достатъчно капацитет, за да снабдят Брестовица чрез изграждане на помпена станция.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ральо Ралев осъди държавата в ЕСПЧ за 5 200 евро

Европейският съд по правата на човека осъди държавата за ареста на бившия кмет на пловдивския район Северен Ральо Ралев. Днес правителството одобри изплащането на 5 200 евро на Ралев за нарушение на презумцията за невинност. През 2019 г. той е арестуван за подкуп, който е поискал в качеството си на районен кмет. Жалбата съдържа оплаквания..

публикувано на 15.05.24 в 17:16

Алкохолната проба на Кристиан е отрицателна, ранените се подобряват

Няма установено наличие на алкохол в кръвта на 21-годишния шофьор, причинил тежката катастрофа с две жертви на бул. "Руски". Това става ясно от назначената химическа експертиза, съобщиха от Окръжна прокуратура Пловдив. Резултатите от химическата експертиза за наличие на дрога, както и от автотехническата експертиза, все още не са готови...

публикувано на 15.05.24 в 16:27

Обявиха обществената поръчка за ремонта на кино "Космос"

В ход е обществената поръчка за основния ремонт на кино „Космос“ в Пловдив. За  9 900 000 без ДДС, от които държавата отпуска над 4,4 милиона лева бившето кино трябва да бъде преобразено в модерен Културен център.  Проектът е приоритетен за пловдивската община и бе част от списъка с други проекти, за които бе предвидено финансиране от държавния..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Протест в Чепеларе заради полицейски произвол в Хвойна

В Чепеларе се проведе протест заради полицейски произвол на служител срещу собственик на конна база в Хвойна. Протестиращите се събраха пред общината с плакати за справедливо разследване и преминаха в шествие до сградата на Районното управление в Чепеларе. Безсилието, в което съм поставен от институциите, ме накара да организирам този протест,..

обновено на 15.05.24 в 14:16

Рокади в пловдивската прокуратура

Нови заместник-окръжни прокурори има пловдивската Окръжна прокуратура. Това са бившия районен прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и Георги Гешев, досега прокурор в окръжната прокуратура.  Назначенията са с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет. Със същото решение за..

публикувано на 15.05.24 в 14:01