Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойка Асиова с награда "Христо Г. Данов"

7
Бойка Асиова с наградата
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

В присъствието на министъра на културата Велислав Минеков в Дановата къща в Пловдив бяха връчени националните награди „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура.

В раздел „Българско издателство“ призът бе връчен на издателство „Факел Експрес“ за книгата „Творения“ на Владимир Хлебников.

За българска художествена литература наградата спечели Бойка Асиова за книгата си „Роден на Великден“.

За превод бе отличен Стефан Русинов за превода от китайски на две книги „Живи“ и „Трите тела“.

В областта на хуманитаристиката призът бе връчен на Нонка Богомилова за книгата й „Балканите: белязани пътища (1991-2016)“.

В раздел „Издание за деца“ наградата бе връчена на Сотир Гелев, автор на книгата „Приключенията на г-н Боровинка по вода и суша“.

За дизайн и художествено оформление бе отличен Дамян Дамянов, художник на книгите „Метаморфозата“ на Кафка и „Приказки за пишещата машина“ на Джани Родари.

В раздел „Представяне на българската книга“ призът бе връчен на „Литературен вестник“.

За библиотечно дело бе отличена Мая Николова Димитрова – библиотекар в НБ „Св. св. Кирил и Методий“.

Наградата за цялостно творчество връчи министър Минеков на 90-годишния писател Георги Стоянов, наречен „Певецът на Тракия и пловдивския край“. Георги Стоянов пише от 60 години и е автор на 15 романа и 7 сборници с разкази.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов живот за водните мозаечни фигури пред ДКЦ-V

Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев пред ДКЦ-5 в район "Тракия". Мозаечната композиция е във водната площ пред поликлиниката и е изработена през 1980 г.  В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови, както над 40- годишните следи на времето, така и..

публикувано на 03.06.24 в 15:25

Красимир Лозанов с ревю от Панаира на книгата

В неделния ден се срещнахме в ефира с Красимир Лозанов- маркетинг мениджър на ИК "Жанет 45", който любезно се отзова на молбата ни да сподели своите впечатления от Пролетния панаир на книгата в София. -Каква е атмосферата в последния ден от Пролетния панаир на книгата? ...-Както се казва, доиграваме мача, доколкото след няколко часа този голям и..

публикувано на 03.06.24 в 15:05

Преге - предаване за света на книгите, 01 - 07 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 01.06. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Джани Родари. Приказки наопаки.  174 стр., ок. 3А, ПАН , 2024 Марк Твен. Един янки в двора на крал Артур. Нов первод., 392 стр., ок. 5А, Сиела, 2024. Дж. М. Кутси. Живот и страдания на Майкъл К.  2-ро..

публикувано на 03.06.24 в 12:13

Юджийн Чаплин представя музиката на баща си с любов

На 12 юни в Драматичен театър Пловдив синът на Чарли Чаплин Юджийн Чаплин излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа..

публикувано на 03.06.24 в 10:03

Стефан Русинов ни среща с Китай в "Петното на Роршах"

На книжния пазар излезе книгата "Китай в 10 думи" на китайския писател  Ю Хуа, израснал в безпросветните времена на Културната революция, но впоследствие превърнал се  в един от най-четените китайски белетристи. Сред важните  за него теми са цензурата, корупцията, историята, патриотизмът,  обществото, литературата. Въпреки че книгата е написана..

публикувано на 03.06.24 в 09:39