Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мисия Туран“ отразява в криво огледало реалността в страната ни

В литературен салон Spirt and Spirit в клуб „Петното на Роршах“ ще бъде представен новият роман „Мисия Туран“ на Алек Попов. Книгата излиза 20 години след култовата сатира „Мисия Лондон“.

Писателят се завръща с нова мисия, която пренася в един съвсем различен, но вълнуващ свят в центъра на Азия.

„Литературата е една измислена реалност. Независимо, че за да създам тази територия в сърцето на Азия съм извършил много проучвания и дори лично съм посетил тези места. Това за мен беше необходимо, за да създам един убедителен образ на една малка и изостанала република, която отразява като в криво огледало и реалността в нашата страна“, каза Алек Попов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Галерия от колоритни образи напомня за нашата реалност

В далечен Туран, малка изостанала република в центъра на Азия, експедиция от далечна България, развита, богата страна в състава на ЕС, търси корените на великото някога българско племе.

Проф. Несторов вярва, че местните жители са преки потомци на прабългарите, и е готов да измери хиляди глави, за да докаже теорията си.

„Читателят ще види една галерия от доста колоритни образи, които ще му напомнят и за нашите реалности, но разбира се, това са преди всичко художествени образи“, уточни Попов.

От Лондон България изглежда по един начин, но от Туран изглежда по съвършено друг

Въпреки това, приликата на художествените образи с реални личности е търсена, а книгата се явява като отражение на страната ни.

„Виждам, че част от хората отново предпочитат до гонят някакви химери, вместо да подходят рационално към причините за незавидното състояние, в което са изпаднали. Това е, може би, нормална човешка реакция, но тя не е рационална“, заяви писателят.

В „Мисия Туран“ България е представена като богата и развита страна, съпоставена с измислената азиатска държава в романа.

„Въпрос на гледна точка. От Лондон България изглежда по един начин, но от Туран изглежда по съвършено друг. Аз все пак бих искал България да изглежда като развита и богата страна, гледана отвсякъде, не само от центъра на Азия“, сподели авторът Алек Попов. 

Цялото интервю с Алек Попов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34