Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Проектът ПЕРИМЕД в условия на пандемия

Европейската комисия изгражда силен Европейски здравен съюз, в който всички страни се подготвят и реагират заедно на здравни кризи, осигуряват се иновативни медицински материали на достъпни цени.  Държавите работят заедно за подобряване на профилактиката, лечението и последващите грижи за страдащи от заболявания, като например рак. Пандемията показва колко е важна координацията между европейските държави, за да се защити здравето на хората. 

Сериозен напредък в работата по проекта ПЕРИМЕД въпреки пандемията отбелязват от Медицинския и Пловдивския университет. Те заедно работят по изграждането на Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина“, финансиран за 23 млн. лева от ЕС и България.

 Проф. Илия Илиев от ПУ разказва: „Вложени са над 6 млн. лева средства за апаратура. Лабораториите са абсолютно пригодни за съвременни научни изследвания, те са пет и в тях работят и млади учени и докторанти. Спецификата на оборудването е свързано с изграждането на напълно оборудвани -лабораторна система и пилотна инсалация за получаване на биологично активни вещества, в областта на фармацията и иновативната медицина. Ние сме се фокусирали върху съвременните постижения в науката в световен мащаб, внедрявайки съвременните методи за насочен мутагинез на микроорганизми, също получаване на имунобиопрепарати, друго направление са биосензори, с които навлизаме в практиката, за диагностиката на заболявания. Една малка част от изследванията са в областта на микробиота на кърмата. Ние регистрирахме и полезен модел, и регистирахме заявка за български патент, и за еврпопейски патент.“

Младият учен – д-р  по биохимия Даниела Моллова също работи по ПЕРИМЕД:  „На младите  учени  проектът помага за натрупване на опит посредством работата ни в добре оборудвани лаборатории и изключително модерна апаратура. Изключително интересна е работата.“

Три години след старта на проекта Медицински университет - Пловдив има значими постижения по изпълнението. Проф. д-р по фармация Маргарита Касърова поясни: „Изградена е модерна, иновативна научна инфраструктура на стойност над 15 млн. лева., която е разположена в нови сгради, или реновирани изцяло помещения. Усилията на изследоватилите са в сферата на персонализираната медицина, окнокологията, генетиката и в съвременните фармацевтични нанотехнологии, които целят таргетна лекарствена терапия. Тези носители се работят и в много научни центрове в света, те ще докажат, че са по-ефективни, но не само за едно противотуморно лекарствено вещество, а за различни групи средства с инвитро методи. 

МУ има изключително уникална апаратура за предвижване на пътя на лекарството в организма, по инвитро метод. В България само ние разполагаме с този апарат. Смисълът на тези разработки е да се постигне с по-малка доза, максимален ефект.“

От МУ и ПУ казват, че научните изследвания правят ПЕРИМЕД - целеви не само за медицински изследвания и биотехнологии, но е съществен в частта при изграждане на научна инфраструктура,  която прави мост между наука и бизнес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08