Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества 30 години Алианс Франсез в България

| обновено на 21.06.21 в 06:59

В Пловдив започва Френска седмица, в която проявите през тази година са под знака на 30-годишнината от възстановяването на Алианс Франсез в града. 

През 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в Пловдив се установи и първият френски алианс.

Откриването на Френската седмица ще е на 21 юни от 11.30ч. пред ДК „Борис Христов”. Тя предхожда и анонсира 18-тия фестивал „Златен ключ”.

Тази година френската седмица ще е особено аткрактивна. 3 D кабина на Френски самолет и много други томболи, игри и изненади, очакват от 21 юни пред Дома на Културата всички жители и гости на града.

Монтираната специална мобилна 3D кабина на Ер Франс е за всеки, който желае да се снима. Френски стюардеси, доброволки, ще ви съпровождат в полета ви по вълните на Френския шансон, разказа директорът на Алианс Франсез Теофана Брадинска.

Посланието на този празник е „Правете музика” и 18-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2021г. се вписва изцяло в тази инициатива и неговата медийност става още по-голяма. На концертите, които са за Денят на Бастилията, също ни очакват  много и приятни изненади.

Талантливата Венета Павлова от ЕГ „Иван Вазов” ще рисува на сцената по френски шансони. Музикален партньор отново е „Арт Войс Център”, с ръководител Румяна Иванова. Френско-българското сътрудничество ще бъде разширено с френските таланти от Jessandwest. Единият концерт бъде съвместен, като френските музиканти акомпанират на българските участници.

Входът, както всяка година, е безплатен. 

Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на фестивала и френската седмица, както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde, която успешно популяризира Пловдив по света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08

Изложба в НБ "Иван Вазов" открива дейността на Инър Уийл

В Народна библиотека "Иван Вазов" тази вечер се открива изложба, която разказва за 100 годишнината на Инър Уийл Клубовете по света.  В Пловдив международната женска организация съществува от близо 30 години и има поредица благотворителни каузи, включително насочени и към украинските бежанци и децата сираци.  Събеседник по темата е паспрезидентът на..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Детският оркестър "Дивизи" ще има серия от концерти в Пловдив

Детският симфоничен оркестър "Дивизи" - Пловдив ще представи своята наситена програма до Коледа и Нова година. Повече за новите проекти, по които работят децата и техните преподаватели разказват организаторът  Албена Бяндова и Диана Петкова , ръководител на проекта, който се реализира с финансиране от Национален фонд култура. В началото на..

публикувано на 02.10.24 в 09:32

АМТИИ превръща емблематични места в зони за изкуство и култура

АМТИИ обединява изкуството и природата в поредица от събития от днес до 11 октомври, като превръща емблематични пространство в центъра на Пловдив в зони за изкуство и култура. Проектът на Академията, обединяващ философията за симбиоза на природните науки и дизайна на човешките отношения, е озаглавен „Пермакултура – пространства и изкуство“...

публикувано на 02.10.24 в 05:39

Галерия SIGNA представя изложба на проф. Кирил Божков

Галерия SIGNA представя изложба живопис на проф. д-р Кирил Божков по случай неговия 60-годишен юбилей.  В пространството на галерията авторът гостува за пети път с оригинални творби. Безспорен талант, опитен художник и преподавател, проф. Божков е добре познато име в страната и чужбина.  За себе си творецът казва: „Това съм аз, когато..

публикувано на 02.10.24 в 05:35