Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиронкова с експресна победа на "Уимбълдън"

Цветана Пиронкова
Снимка: Архив

Първата ракета на България при жените Цветана Пиронкова с лекота се класира за втория кръг на квалификациите за Уимбълдън в Лондон при 14-ото си участие в турнира от Големия шлем.

Пловдивчанката разгроми с 6:1, 6:0 американката Усуе Майтана Арконада. Неравностойната среща продължи едва 58 минути.

Поставената под №8 в пресявките Пиронкова започна устремно първата част и набързо поведе с 5:0 преди да даде на 22-годишната американка гейм, при който имаше и сетбол. Макар и сравнително трудно, Цвети затвори частта.

Цвети, която игра полуфинал на Уимбълдън през 2010 година, продължи да доминира на корта и в следващия сет. Тя отново поведе с 5:0 и след това сервираше за място във втория кръг. Тя поведе с 40:15 и реализира втория си мачбол. В цялата част 33-годишната Цветана загуби само седем точки.

Българката завърши с два аса и три двойни грешки. Тя вкара 52 процента първи сервис и спечели 88 процента от точките при разиграването му. Цвети записа 24 печеливши удари и 15 непредизвикани грешки.

За класирането си Пиронкова заслужи 20 точки за световната ранглиста, където е 103-а сега.

Следващата ѝ съперничка в Лондон се определя в мача между унгарката Река Лука Яни и участващата с „уайлд кард“ британка Наикта Бейнс.

За втория кръг на квалификациите се класираха също Виктория Томова и Елица Костова.

Томова се наложи над испанката Ирене Бурийо Ескорихуела с 6:2, 6:2, а Костова се справи с Дестанни Аява от Австралия с 6:4, 7:5 след 82 минути игра.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започна гласуване за Гол на сезона на "Ботев"

"Ботев" (Пловдив) стартира гласуване за Гол на сезона. Феновете могат да избират от 10 от най-добрите и важни попадения, които са отбелязали техните любимци. Отминарата кампания 2023/24 оостави ярка следа в историята на "Ботев" (Пловдив). Тя ще се запомни не само със спечелената Купа на България, завръщането на стадион „Христо Ботев“, но и с редица..

публикувано на 06.06.24 в 14:27

Ботев обяви с какви екипи ще играе през следващия сезон

Ботев (Пловдив) ще играе с италианския концерн Macron и през следващия сезон. "Жълто-черните" обявиха новината на официалния си сайт: След края на празненствата около спечелването на Купата на България, общо 4-та във витрината на клуба, Macron и Ботев (Пловдив) се радват да обявят подновяването на своето партньорство. Световноизвестният производител..

публикувано на 05.06.24 в 18:01

Марица привлече националка на Германия

Шампионките от Марица (Пловдив) привлякоха първото си ново попълнение за сезон 2024-2025. При маричанки ще играе националката на Германия Ванеса Агбортаби. Волейболистката играе на поста посрещач и има сериозна кариера, а в момента е част от женския национален отбор на Германия в Лигата на нациите. За последно тя е играла през миналия сезон за израелския..

публикувано на 05.06.24 в 17:57
Деница Илиева

Театърът подрежда емоционалните ни парченца

„Театърът е толкова безкрайно очарователен, защото е толкова неочакван. И толкова много приличащ на живота“ Артър Милър Театърът е едно от най-древните изкуства. В основата на драматичното действие стои конфликт, чието решение провокира размисъл.  Деница Илиева създава тези класове с идеята да се превърнат в средство за..

обновено на 05.06.24 в 17:19

Официално: Хебър се раздели с Любослав Пенев

Хебър официално обяви раздялата със своя старши треньор Любослав Пенев. 57-годишният специалист бе начело на клуба през последните 14 месеца, като успя да на два пъти да спаси елитния статут на пазарджиклии. Пенев застана начело на Хебър през март 2023 година, като води тимът в 51 мача, в които постигна 17 победи, направи 8 равенства и претърпя 26..

публикувано на 04.06.24 в 18:02