Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия помага за разчитането на черната кутия на падналия МиГ-29

В "Граф Игнатиево" не са опитвали да разчетат черната кутия на изтребителя

3
В Авиобаза Граф Игнатиево показват образец на черната кутия на МиГ 29
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

Регистраторът на данни или така наречената черна кутия на изтребителя Миг 29, паднал край Шабла на 9 юни, от обяд не е в авиобаза "Граф Игнатиево". Тя е предадена на комисията, разследваща катастрофата. Това съобщи пред медии командирът на базата бриг. генерал Николай Русев заедно с колегите му от Отдел "Авиационна техника и въоръжение" подполковник Людмил Вълков и майор Николай Матеев. 

Русев допълни, че устройството, което регистрира и съхранява всички данни, свързани с полета, не записва гласова комуникация. Тя се записва на друго място, при управлението на полета, стана ясно от представянето на допълнителна информация за състоянието на черната кутия. Това управление е било извън авиобазата в рамките на учението край Шабла.

 "Последно нашата връзка с майор Терзиев беше на около 70 км след като излетя за задачата", каза ген. Русев, като уточни, че това е много преди да се случи инцидентът.

В "Граф Игнатиево" не е правен опит да се разчете информацията от черната кутия на самолета. Причината е в отсъстващия електрически съединител и скъсания кабел на модула с памет, пристигнал в базата след изваждането й от морето. Именно колегите на майор Терзиев са препоръчали на разследващата комисия да се обърнат към производителя на устройството, за да е сигурно, че това, което е съхранено като информация, няма да бъде загубено.

Подобни регистратори на данни на МиГ 29 авиобаза Граф Игнатиево е получавала 2 пъти – през 2016 от Украйна и през 2019 по договор с РСК МИГ. Оказало се е, че получените от Украйна са произведени в Русия. 

Тепърва чрез РСК МИГ ще се търси кой е производителят. Комуникацията ще води ВВС, уточни ген. Русев. 

Още информация и гласове от брифинга може да чуете в звуковия файл от репортерското включване по темата в "Ден след ден".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ремонтираният участък на Рогошко шосе е отворен

Отворен за движение е ремонтираният участък от Рогошко шосе. Положен е нов асфалт, отводняване на трасето, ново осветление. Реконструкцията започна през февруари и обхваща 1/4  от целия път, за който беше отпуснат аванс от от 2 милиона лева от бюджета на община Пловдив.   За цялото трасе са необходими още 12 милиона, които не са налични,..

публикувано на 10.05.24 в 15:25

Юбилейното "Вино и гурме" започна с Дионисово шествие

С традиционното Дионисово шествие започна и тази година 10-то юбилейно издание на фестивала "Вино и гурме". Бог Дионис, придружен от кмета на Пловдив Костадин Димитров и председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев, поведоха шествието, което под звуците на българска ръченица премина през главната улица и стигна до площада пред Туристическия..

публикувано на 10.05.24 в 13:55

Пиян без книжка залови полицията в с. Кръстевич

Млад шофьор е заловен да кара пиян и без книжка в хисарското село Кръстевич, а двама дрогирани водачи бяха засечени в Пловдив. Полицейските служители извършили проверка на лек автомобил „Мазда“, управляван от 20-годишен водач. На място било установено, че водачът не притежава шофьорска книжка, а пробата му с драгчек отлеча близо 2 промила..

публикувано на 10.05.24 в 11:46

Ремонтът на мост в Пазарджик се отлага

Ремонтът на един от основните мостове на река Марица в Пазарджик се отлага, съобщи кметът на общината Петър Кулински. Причината за това , според него, са политическите трусове в страната.  Съоръжението, което поема трафика от автомобили от и към родопската част на региона, е  силно амортизирано. Според специалистите, мостът е с подкопани основи и..

публикувано на 10.05.24 в 10:44

Започва Празникът на Златоградското чеверме

С богата програма се отбелязва Празникът на Златоградското чеверме. Празникът ще започне тази вечер с шоу програма на комика Шкумбата и с участието на танцова формация „Елика“.  Кулминацията на празника ще бъде в събота, когато на централния градски парк отново ще бъде представено автентично приготвяне на чеверме и традиционни златоградски ястия...

публикувано на 10.05.24 в 10:18