Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече диалогичност от НИНКН, за да се преодолеят негативите

От четвъртък арх. Петров зае поста директор на института, след конкурс

| обновено на 25.06.21 в 17:12

От този четвъртък новият директор на Националния институт на недвижимо културно наследство е арх. Петър Петров. Той е бившият архитект на район Централен в Пловдив. 

Арх. Петров в първото му интервю за Радио Пловдив разкрива идеите, с които е впечатлил комисията от Министерството на културата, за конкурса: основното е диалогичност, отвореност и откритост на всички процедури и съгласувателни действия, които НИКН ще предприеме. 

"Бих искал да преодолея негативното отношение към тази институция, нейното демонизиране, за да може НИНК да заеме полагащото се място в системата на опазване на културното наслество в България", каза арх. Петров. По думите му много хора са свързали съдбата си с културното наследство.  "Има цяла една индустрия около културното наследство, от друга страна самите хора са засегнати от системата за опазване на тези сгради, които обитават", допълни архитект Петров. 

Като първа своя задача той посочи, че иска да улесни хората по възможно най - добрия начин, така че те да не притесняват, от факта, че притежават културно наследство, а да се гордеят със собствеността.  "Това е основната мисия, с която ще започна", заяви новият директор на НИНКН. По думите му има огромно количество несвършена работа от три десетиления

Първо ще бъде актуализиран списъкът с недвижимите културни ценности в България, за да се разбере тяхното състояние и да се търси реставрация и експониране натам. 

Пловдив и работата на НИНКН: Тук има много будна общественост, която се противопоставя на намеси в културните паметници. Пловдив въстана на готвени промени за знакови обекти, например за Небет тепе, за склада на ул. "Одрин" 8, за склада на Сточна гара, Капана. "За Тютюневия град няма изработени специфични правила за работа в тази зона, трябва да се стартира с тях", поясни арх. Петров.

Арх. Петров е трикратен носител на награди в националния конкурс „Сграда на годината“. Арх. Петър Владимиров Петров е роден през 1962 години. Има близо 15 години професионален опит в областта на културното наследство и работа по над 75 обекта – недвижими културни ценности, както и над 13 години управленски опит.

На сайта на МК е отбелязано: Арх. Петров е магистър от катедра „Теория и история на архитектурата“ – ВИАС. Има изкарани специализация, курсове и стажове в областта на опазването на културно-историческото наследство във Франция. Стипендиант на френското правителство. Работил е в 4 френски архитектурни бюра, в НИПК (сега – НИНКН) – гр. София, като експерт в Община Асеновград, старши експерт и главен архитект в Община Пловдив, район „Централен“, гр. Пловдив. Бил е управител на „Архитектура и наследство“ ООД – гр. Пловдив. Владее френски, руски и английски езици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52