Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над година първата ни диагноза светеше COVID

Първи случай доказан с PCR на ХТБС в пазардишко

На фона на информацията, че в България е засечен първи случай на Пуумала хантавирус, Екатерина Костова разговаря с д-р Мария Пишмишева, началник на инфекциозното отделение в МБАЛ-Пазарджик. 

Пуумала не е нов вирус, той е един от причинителите на по-леките форми хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС) заболяване чиито вирус се пренася от мишевидни гризачи. Вирусът за първи път е доказан по друг начин, тоест генетичен материал от него е изолиран в кръвта на болен, а не както досега само с наличието на антитела”. 

Д-р Пишмишева сподели, че са имали и други случаи, но този е първи за тази година. “Регионите около Пазарджик са ендемични за този вирус и очаквахме това да се случи през лятото. Този вирус се носи от обикновена полска мишка, жълтогърла мишка, които са често срещани в горските местности. Те са много любопитни животни и гризат всичко и опикават всичко. Най-често така се предава”. 

Антивирусен препарат няма, като лечението се извършва само според клиничните прояви, разказва специалистът. “ХТБС се отличава с няколко симптома - единият е токсиинфекциозен - включва висока температура и изразена отпадналост. Вторият период се характеризира с бъбречно засягане и с кръвоизливи. Може да се стигне чак до диализа. Кръвоизливите могат да бъдат от леки до много тежки”. 

При успешно третиране заболяването продължава с плавно и не много продължително възстановяване. 

Д-р Пишмишева съветва “когато се ходи в гора нека храната, която се носи, да бъде добре опакована и закрита, така че да не е достъпна до гризачи”. 

Относно потенциалната заплаха от кърлежи и лаймска болест експертът каза, че “тази година прави впечатление, че кърлежите са малко повече от миналата година, но пък нямаме по-висока заболеваемост”. 

“Нещото, което можем да направим, за да се предпазим от кърлежи е да носим дълги светли чорапи, в които да пъхаме своите панталони. Кърлежите се движат от земята нагоре. Тоест светлия чорап по-лесно ще ни даде възможност да видим дали нещо лази по него. После е хубаво да се изтупат дрехите и да се направи оглед на тялото. При децата е добре да се опипва хубаво главата, защото често сваляме кърлежи от там”. 

Началникът на инфекциозното отделение в МБАЛ-Пазарджик Мария Пишмишева коментира развиващата се обстановка около делта вариантът на коронавируса с това, че “той не си е отишъл и предполагам, че ще има и следващи вълни. Ние можем да се предпазим от COVID-19 само чрез ваксинация. Наличието на нови варианти още повече показва точно това”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52