Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Значително по-нисък интерес към вота и в Испания

“Това което се получи като резултат вчера съвпада с този и на предишните избори” сподели за Радио Пловдив Стоянка Колева, директор на българското училище в Барселона “Св. Св. Кирил и Методий”

“Моите впечатления са като на повечето ни сънародници. Не сме изненадани, тъй като аз лично участвах в СИК на предишните избори, сега участвах в съставянето на избирателните секции в Барселона, имам и обща представа от картината в Испания”. 

Интересът към вота и в Испания е бил значително по-нисък от този на предишните избори, каза Стоянка Колева. 

Обяснението за това е, че сега е сезон, в който много от хората са си заминали за България". 

"Другата причина е, че избирателите са много по-неизаинтересовани от тези избори. Сега настроението беше много по-вяло, отколкото на предишните”. 

Стоянка Колева, разясни и каква е била изборната организация в Испания. “В Барселона имаше две избирателни секции в генералното консулство, тук гласуваха около 200 души. В цяла Испания имаше 67 избирателни секции в 57 населени места”. 

Резултатите в топлата страна се доближават до тези в останалите държави.

“Първи са ИТН, след нея ДБ, ГЕРБ са трети, долу-горе са такива резултатите. Четвърти в Испания са Възраждане” уточни Колева. 

От свое име бих казала, че номинацията на Николай Василев е изненада. Очаквах, че министрите от служебното правителство ще участват в предложението на ИТН за кабинет. Всички имахме надежда, че ще останат в управлението” коментира Колева. 

“Моето усещане е за леко разочарование от тези предложения за министри на ИТН.”

Най-важна точка от програмата на ИТН за Стоянка Колева е образованието. “Аз разчитам инициативата за дигитализация чрез таблети за добър знак, защото в съвременния свят всяко училище трябва да има платформи, технически средства, с които да работят лесно и удобно учители и ученици”.

Директорът на българското училище в Барселона е родом от Нова Загора, като тя сподели, че се надява да види позитивна промяна в родния си град. “Промяната трябва да се осъществи най-вече в живота на хората, трябва да се промени градоустройството, трябва да се създадат удобства за жителите, трябва да се подобри здравеопазването. Трябва да се създадат нови работни места и трябва да се усвояват по-добре евросредства. Нова Загора е земеделски район с огромен потенциал”. 

“Бих искала да съм оптимист, че новия парламент ще реализира тези неща, но оставам по-скоро реалист.” 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08

НАТО да засили координацията за помощта към Украйна

Засилване на координацията за оказваната помощ към Украйна – и с въоръжение, и с техника, и с подготовка на личен състав - ще бъде една от важните цели за Алианса. Това каза бившият военен министър доц. Велизар Шаламанов в последния ден от Парламентарната асамблея на НАТО и преди  срещата във Вашингтон. Добави още, че НАТО ще..

публикувано на 27.05.24 в 10:48
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39