Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: ФСП и българските въглищни региони

Европейският съюз прие регламент за създаване на Фонд за справедлив преход. Това е нов финансов инструмент в рамките на политиката на сближаване, част от дейността на европейския съюз за изравняване на разликите между страните членки. ФСП ще улесни прилагането на Европейския зелен пакт, чиято цел е до 2050 г. да направи ЕС неутрален по отношение на климата.

Стойността на целия фонд е 17,5 млрд. евро, като един от най-сериозните бенефициенти по него е България, за която са отредени 1,3 млрд евро. 

Предоставената от ФСП подкрепа спрямо въглищните райони в България ще се съсредоточи върху икономическата диверсификация на най-силно засегнатите от климатичния преход индустрии, както и върху преквалификацията и активното включване на техните работници и търсещи работа лица. Така сумира инструмента Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент и на Комисията по регионално развитие. 

"Фондът не е създаден за самия технологичен и енергиен преход. Той цели да смекчи социалните ефекти на прехода. Целта му е да осигури възможност за диверсификация и преквалификация на кадрите, които са заети в сектора. 


В България до момента са идентифицирани три региона, които ще се възползват от фонда на този етап, те са Стара Загора, Кюстендил и Перник, като има още осем предложени, за които индикациите са, че част от тях ще влязат в териториалните планове."

ФСП ще предоставя подкрепа на всички държави членки. Критериите за разпределение се основават на промишлените емисии в регионите с висок въглероден интензитет, заетостта в промишлеността и в добива на каменни и лигнитни въглища, производството на торф и битуминозни шисти, както и равнището на икономическо развитие. 

Фондът не е единственият способ за финансиране на действия, които се предприемат заради Зеления пакт, каза също Цветелина Пенкова, член на европейския парламент. 

"Ключовите три най-засегнати региона са точно определени. За България е много важно да се идентифицират регионите, в които средствата по фонда ще дадат най-голям ефект".

Според Ваня Григорова, икономически съветник към "КТ ПОДКРЕПА", средствата, които ще се отпуснат по фонда няма да бъдат достатъчни за плавен преход към зелена енергия.

"Зеленият преход беше заявен, като начин за преминаваме от кафява към зелена енергия. На много места в документа се подчертава, че нито един човек няма да остане зад борда. Тоест всички ще полчуат справедлив дял от произведеното в икономиките и ще донесе ползи на всички части на обществата. Такова нещо всъщност не се вижда. Това, което е заложено във фонда за справедлив е една много малка част от финансовите средства, които са нужни за преминаване към зелена енергия. 


Това е един преход, който спестява пари на корпорациите, зщаото иначе трябва да се вземат от тях и натоварва още повече работниците не само в България а и в ЕС. 


Ще се отрази този преход не само на хората работещи в ТЕЦ-овете, ще се отрази негативно на всички заети в сектора, като тези, които работят в ЖП превози, тези които произвеждат лентите за изтегляне на въглищата. Трудно е човек, който няма опит, а и на някои политици им е трудно да си представят социалният трус, който ще преживеем в следствие на затварянето на мините без преди това да сме създали алтернатива" 

По плана на Европейския съюз до 2030г. трябва да се намалят парниковите емисии с 55%, а пълен климатичен неутралитет да бъде постигнат до 2050г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21