Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машинният вот отказа хората да гласуват

| обновено на 14.07.21 в 10:35
Антон Баев във второ студио на Радио Пловдив
Снимка: Радио Пловдив

“Резултатите от тези избори изобщо не ме изненадват. Според мен няма никакво значение кой ще е първи, втори и трети, защото основната битка на тези избори е битката за демокрация и битката на гласоподавателя да гласува, така както иска” - ф заяви в интервю за Радио Пловдив писателят и журналист Антон Баев. 

Според Баев “основната задача на 46-ия парламент ще е да възстанови справедливостта как да се гласува. Аз смятам, че трябва да има всякакви опции за гласуване - чрез машина и чрез хартия”. 

Сравнение между изборите на 4-ти април и тези на 11 юли изобщо не може да бъде направено, смята журналистът. “Резултатите изобщо не се припокриват с тези от 4-ти април, защото ГЕРБ осезаемо губи гласове. Същевременно ИТН печели изборите с едва 15 000 гласа, които са гласовете в чужбина, а там как се е гласувало с машини, никой не знае”. 

“В община Хитрино, например, Демократична България от 60 гласа (на миналите избори на 4 април, бел.ред) - на тези избори имат 1200, това са 60 пъти увеличение. Какво толкова са направили в шуменската община?” 

Антон Баев коментира загубата на ГЕРБ в Пловдив с думите, че “ако няма манипулация в машините - обяснението е едно и то е в битката, която се води в самия ГЕРБ Пловдив. Между кмета от една страна и от друга страна - бившия кмет и председател на партията в Пловдив Иван Тотев, зад който стоят районните кметове и общинските съветници”. 

Предложението за кабинет на Слави Трифонов Антон Баев определи, като “пещерен комунизъм”. “Той каза - ето имам 65 депутата и това е кабинетът” - заяви Баев. 

“В Пловдив е по същия начин - групата на ГЕРБ има едни идеи, а Здравко Димитров има други идеи. След като те не могат да постигнат съгласие в рамките на собствената си партия - то следва един разпад на тази партия в Пловдив. Това обяснява и резултатите на последния вот. За първи път кметът на Пловдив отиде да гласува в 18:00 часа, това беше активна демонстрация, че не е много за ГЕРБ, защото не отиде да гласува в активно време”. 

Сриването в подкрепата към БСП на тези избори журналистът смята, че се дължи на подкрепата към партиите на протеста. “Това провокира отлив при техните избиратели, защото един 75-годишен, един 80-годишен, как ще излезе в 40- градусова жега и дали ще може да се справи?” 

Ниската избирателна активност, според Баев, е продукт на “развалящите се машини и бавните решения на ЦИК за започване на гласуване с хартиени бюлетини. Това отказа хората да упражнят правото си на вот и това доведе до ниската избирателна активност”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31