Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 10 млн. лева в Хисаря ще реставрират археология

Община Хисаря спечели проект за реставрация на римските терми, крепостната стена Камилите и североизточната бойна кула. Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж“ на стойност 10 млн. лв., от които 1,5 млн. лв. са собствени приходи, съобщи пред Радио Пловдив кметът на общината Пенка Ганева.

Проектът ще се изпълнява на инженеринг, а срокът за изпълнение е 2 години.

Според идейният проект на Консорциум „Хисаря 2020“ ще бъдат реставрирани и консервирани помещения 1 и 2 в термите с двата басейна, северната и западните крепостни стени ще бъдат укрепени, ще бъде монтирано и художествено осветление.

Източната и западната кули, оригиналното стълбище към куртината и прилежащите части на крепостта в източна и западна посока на крепостната стена Камилите ще бъдат реставрирани и консервирани, както и южната и западната фасади на портата.

Консервационно-реставрационни дейности са планирани и по североизточната бойна кула, като намеса ще има по кулата и прилежащите й куртини в посока запад и юг на височина до третия тухлен пояс на куртината в южна посока от кулата.

Проектът за реставрация подлежи на обществено обсъждане и след като бъде одобрен, ще започнат ремонтните дейности, посочи кметицата на Хисаря Пенка Ганева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 11 - 17 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 11 .05. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Лев Толстой. Изповед. Ако човек живее, той все в нещо вярва. 138 стр., тв. к., ок. 3А, Кръг, 2024. Константин Петканов. Индже войвода. 272 стр., 4А, Сдр. „Българска история“, 2024. Брижит Жиро. Живей..

публикувано на 13.05.24 в 10:26

Започва фестивал, посветен на Борис Христов

С концерт „Мадригалът – пищност и благородство“ на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI с диригент Северин Василев в зала „Съединение“ започва фестивалът, посветен на 110-та годишнина от рождението на Борис Христов.  Инициативата е на Регионалния исторически музей-Пловдив в партньорство с Националния музей “Борис Христов“-София по случай..

публикувано на 13.05.24 в 07:18

"Пойни птици" - новата книга на Владислав Христов

За война в Украйна и за стиховете посветени на нея и птиците, говорим в програма "Точно днес" с поета Владислав Христов . Стихосбирката му " Пойни птици " ще има премиера тази седмица, на 15 май в София, и през юни на "Пловдив чете". Книгата с печата на "Ерго" ще представят Виолета Кунева и доц. д-р Людмила Миндова. С участието на автора Владислав..

публикувано на 13.05.24 в 05:55

Днес е Томина неделя, завършва Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица.  В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 07:33

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

обновено на 11.05.24 в 11:55