Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС са с по равен брой депутатски места от Пловдив и областта

ЦИК обяви мандатите в 46-тия Парламент

35 избраници от 6 партии и коалиции ще са от областите Пловдив, Пазарджик и Смолян

| обновено на 15.07.21 в 06:53
Снимка: Ани Петрова

Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание. В Пловдив 11-те мандата се разпределят така – по 3 взимат партия "Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС, 2 – Обединение "Демократична България" и по 1 – "БСП за България", "Изправи се! Мутри вън!" и ДПС, които са с резултат 1,64%.  

В област Пловдив същият брой мандати - 11 - изпращат в Парламента по 3-ма от ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", 2-ма от "БСП за България" и по 1 от "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!".

От Пазарджик и областта в 46 НС влизат 9 депутати - 3-ма от ГЕРБ-СДС, по 2-ма от "Има такъв народ" и "БСП за България", по 1 – от "Демократична България" и ДПС.

Четиримата народни избраници от Смолян и региона са по един от "БСП за България", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ".  

Общо за страната партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС - 63. След разразил се скандал ЦИК взе решение да уважи заявеното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов желание да не бъде обявяван за избран за народен представител. Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС – от 29, на "Изправи се! Мутри вън!" - от 13. 

Броят на действителните гласове с отбелязан вот в квадратчето „Не подкрепям никого“ е 35 201. Няма избрани независими кандидати. 4-процентната бариера за влизане в парламента е 109 266,8 гласа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48

Нова екопътека посреща туристи в община Чепеларе

Туристическата пътека „Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон Рожен, изворите на река Чепеларска“ е реализирана по идея и от директора на Музея на родопския карст Марин Господинов. Кръговият маршрут започва от разклона за стария път за с. Левочево и е с обща дължина около 9 километра. Той е лек и приятен за разходки,..

публикувано на 28.05.24 в 13:38

14 пияни и дрогирани шофьори са задържани през уикенда

14 шофьори, които са карали пияни или дрогирани, са заловени през уикенда в Пловдивски регион.  Осем от нарушенията били установени на територията на Пловдив, други две – в Асеновград и по едно в Хисаря и селата Войводиново, Калековец и Дъбене.   Над 3 промила алкохол и наличие на амфетамин в кръвта в Асеновград бил засечен 40-годишен шофьор. В..

публикувано на 28.05.24 в 13:20