Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС може да изиска обяснения от главния прокурор

“Не бях много изненадан от това действие на служебния правосъден министър” така коментира адв. Велислав Величков, председател на гражданска инициатива “Правосъдие за всеки”, предложението на министъра на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

В интервю за Радио Пловдив адв. Величков сподели, че министър Стоилов е доказал, че се запознава детайлно с работата на Висшия съдебен съвет, като “на няколко пъти, при проверката на дейността на специализираните съдилища, постави въпроса и за някои действия на прокуратурата, които очевидно влизат в разрез със закона”. 

“Предложението на служебният министър е мотивирано с  член от Конституцията, който касае тежки процесуални нарушения  от страна на главния прокурор и уронване на престижа на съдебната власт”. 

Велислав Величков продължи с това, че правосъдният министър не се спира върху данни за извършено престъпление, а върху тежките дисциплинарни постъпки - нарушаване презумпцията за невиновност, заемане на политически позиции от страна на висш магистрат, както и че главния прокурор не спазва принципа за разделение на властите, нещо което главния прокурор е изпълнил със съдържание в последната година и половина”. 

“Ако ние имаме ВСС, който изпълнява отговорно своите задължения, той трябва да приеме изключително сериозно този доклад”, смята Величков. 

“Подобен случай не сме имали в нашата история в последните 20 г.” 

“Във ВСС половината състав е базиран на парламентарната квота, квота, която представлява българския народ. Тези 11 човека са длъжни при доклад, пристигнал от изпълнителната власт, да го разгледат щателно”, уточни адвокат Величков. 

В мотивите на служебния правосъден министър един от основните сигнали е, че главният прокурор е влязъл в директен конфликт с президента, уточни Величков. 

Друг от сигналите е, че “Полицейското насилие на протестите през миналата година беше напълно пропуснато и от прокуратурата не предприеха никакви действия за санкциониране на служителите на МВР, чиито актове бяха отменени от съда”. 

Председателят на Инициатива “Правосъдие за всеки” сподели и за техните действия спрямо главния прокурор. “Ние първи сезирахме ВСС заедно със “Съюза на съдиите” за публичното разгласяване на специални разузнавателни средства от страна на прокуратурата. ВСС каза, че само е отчел постъпилите сигнали, но няма да се произнася по тях”. 

Евентуалния развой на процедурата в следствие на предложението адв. Величков коментира така “ВСС може да отклони предложението на правосъдния министър, на второ място може да образува комисия, може да прати данните към инспектората на ВСС. Друго право на ВСС е да изиска обяснение от главния прокурор - след това може да се започне процедура”.

Според адв. Величков бетонираното статукво във ВСС ще доведе процедурата до предизвестен край.“Очаквам предложението на правосъдния министър за предсрочното освобождаване на главния прокурор да не бъде прието”. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33