Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН искат да променят правилата на играта

"Има един много ясен дневен ред на българското обществото, на който народните представители от 45-то НС не обърнаха внимание и е от критична важност тези от 46-то НС да не се впуснат в безсмислени законопроекти, а да се погрижат точно за този дневен ред”, смята доц. Антоний Гълъбов, политолог и социолог. 

В интервю за сутрешната програма на Радио Пловдив, “Точно днес” политологът каза, че на пресконференцията на ИТН "чухме съвсем ясно, че ИТН не се възприема като част от партиите на протеста. Те имат амбициите да бъдат различен политически субект и да променят цялата система на политическо представителство. Тоест - те няма да се съобразяват с превърналите се в традиция политически действия. Те казаха ясно, че не искат да бъдат пакетирани в едно и с ИМВ и ДБ”. 

Според доц. Гълъбов действията на партията на Слави Трифонов са политическа провокация. “ИТН искат да променят правилата на играта”. 

“Подкрепата за правителство означава поемане на политическа отговорност за неговите действия. Предполагам, че няма да се стигне до подкрепа на кабинета на ИТН, тъй като през последните нараства възможността да станем свидетели на НС с кратък живот. Това е много критично за страната, тъй като всеки изминал ден увеличава цената, която ще платим всички”. Така коментира социологът евентуалните действия на останалите политически субекти в 46-то НС. 

Доц. Гълъбов беше категоричен, че при нови избори политическата действителност ще бъде променена в негативна посока и ще станем свидетели на още по-ниска избирателна активност. 

“Същевременно ще се намираме в спирала на криза, която ще изисква още повече усилия. Тази криза ще е политическа, но тя не е изключено да предизвика социална и икономическа такава. Всеки ден който губим в полза на партиен егоизъм и инфантилност ще ни струва много скъпо”, прогнозира политологът. 

“Не се знае дали има воля да бъде преодоляна тази криза. В момента цялата отговорност се намира в ръцете на господин Радев. Тя лежи на неговите плещи, но той вече е в предизборна кампания”. 

Доц. Гълъбов продължи с анализа на президентските действия: “Той сега е длъжен да консултира политическите партии, така че да се сформира стабилно правителство. Но след като той една година не е свикал консултативния съвет за национална сигурност, в противоречие със закона, не очаквам, че той ще поеме активна роля за постигане на минимално съгласие между партиите”. 

“Важно е в този момент партийният егоизъм да бъде изместен встрани, защото сме изправени пред много сериозна криза”, призова социологът. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31