Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два пловдивски ВУЗ-а със статут на изследователски университети

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Медицинският универститет в Пловдив са две от общо седемте висши училища в страната, които получават статут на изследователски университети за следващите четири години. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет днес и от 2022 г. ще се актуализира до 1 ноември всяка година.

В списъка са включени още Софийският университет "Св. Климент Охридски", медицинските университети в София и Варна, Техническият университет в София и Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ).

Седемте университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Всички са със сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия.

Статутът на изследователско висше училище бе въведен в Закона за висшето образование през 2020 г. Оценката за научната дейност на висшите училища се изчислява по приета неотдавна от кабинета методика, която включва само обективни критерии. Стойностите по конкретните показатели се изчисляват в точки и оформят крайна оценка по определена формула.

СУ и Медицинският университет в София събират над 5000 точки при необходим минимум от 1000. Между 2000 и 3000 са точките на медицинските университети във Варна и Пловдив и на Техническия университет в София. ХТМУ и Пловдивският университет имат между 1000 и 2000 точки.

Изследователските университети ще получат допълнително целево финансиране за развитие на научната дейност от Националния план за възстановяване и устойчивост. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Втори опит за избор на нов митрополит на Сливенската епархия

Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит  след касирането на избора през февруари.  42-ма епархийски избиратели ще гласуват за своя фаворит  между шест достоизбираеми епископи . Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Йеротей.  Кандидатите , одобрени от Светия синод,..

обновено на 19.05.24 в 09:17

Дъждовна, но топла неделя, в Пловдив до 25°

Днес облачността ще е променлива, често значителна. На много места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд. В отделни планински райони от западната половина на страната валежите ще са временно интензивни и там е възможно да прегърми. В източните райони ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в..

публикувано на 19.05.24 в 09:17

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 14:28

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 14:28

Младеж загина, след като колата му се преобърна на АМ "Тракия"

21-годишен младеж от Чирпан е загинал при катастрофата на 74-ия км на магистрала Тракия тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентът стана в платното в посока Бургас около 09:30 часа. Младият мъж е пътувал сам в колата си "Фолксваген". По всяка вероятност той е изгубил контрол над автомобила, като той е преминал през мантинелата, през оградата, отстрани..

публикувано на 18.05.24 в 12:33