Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Кръстевич пак протестираха, настояват за решение на безводието

Над 150 жители на хисарското село Кръстевич протестираха в центъра на селото срещу водния режим. Протестът  беше мирен и не се стигна до затваряне на пътя. Въпреки че са били информирани за протеста, представител на ВиК нямаше.

Протестиращите призоваха държавата да се ангажира с проблема, който обрича хората на безводие и се заканиха, че няма да спрат, докато не започнат реалните действие по разрешаване на отлаганото от години решение.

С възгласи „ВиК на съд“ и плакати с надпис „Не искаме много, искаме само вода“, „В общината с най-много спа селища Кръстевич бедства 40 години“ и „1 куб. М. въздух + кал = 1.80 лв.“, хората настояха за спешен ангажимент от държавата и институциите. Пред микрофона кметът на Хисар Пенка Ганева бризова множеството проблема с безводието да не бъде политизиран и обясни  направеното досега по проектите, все още очакващи решение и финансиране.

След нея един след друг от трибуната се изказаха  жители и гости на селото, отец Иван, както и двама малчугани, живеещи с родителите си в Аризона. Те попитаха риторично как могат, докато гостуват на баба си,  да излязат навън да играят, след като няма вода за измиване на ръцете им.

Ангажимент да отнесе въпроса с безводието към колегите си в Парламента пое народният представител от ДБ Велизар Шаламанов. 

„Решението трябва да бъде намерено от изпълнителната държавна и местна власт. Надявам се след три месеца да мога да отчета какво е свършено. Приемете думите ми като ангажимент“, заяви Шаламанов.

В понеделник се очаква представители на ВиК да дойдат в село Кръстевич и заедно местни хора да проверят състоянието на  вододайната зона, за да бъдат набелязани действия за по-нататъшната работа по отстраняване на отлагания от години проблем с безводието в  Кръстевич.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

публикувано на 27.09.24 в 14:05

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53

Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив

Жители на пловдивското село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Според тях повече от 4000 души всеки ден се сблъскват с липсата на надежден транспорт, което затруднява достъпа им до работни места и до градски услуги.  Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес,..

публикувано на 27.09.24 в 11:52