Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болници отбелязват Световната седмица на кърменето

За 29-та поредна година светът отбелязва Световната седмица на кърменето в периода между 1 и 7 август. Инициативата тази година минава под надслов „Защита на кърменето: Споделена отговорност“.

В Пловдив болница „Селена“ е подготвила редица прояви по този повод.

Специализираният кабинет за консултации по кърмене в университетската АГ болница отваря врати на 3 и 5 август, като специалисти ще консултират безплатнонастоящи и бъдещи майки по всички въпроси, свързани с естественото хранене на новородените в първите месеци от живота.

На 4 август от 13.00 часа ще се проведе отворена среща с бъдещи и настоящи майки в болница "Селена". Лекция, водена от консултанта по кърмене към лечебното заведение Петя Запрянова, ще разгледа проблемите при кърменето и начините за тяхното преодоляване. Среща-дискусия ще се проведе с акушерки на болницата, сертифицирани консултанти по кърмене.

Среща на открито в Градската градина на Пловдив ще организират от лечебното заведение на 7 август. Между 10 и 12 часа в рамките на неформалната инициатива консултанти по кърмене към болница „Селена“ ще бъдат на разположение в парка за обсъждане на въпросите, свързани с началото на кърменето, преодоляване на трудностите, кърменето на порасналото бебе, захранването и отбиването. 

Майчината кърма подпомага антивирусната защита на бебето и при наличие на антитела срещу КОВИД-19 в нея, тя може да се окаже предпазна бариера за новороденото и към коронавирусна инфекция. Това твърдение на световни учени е още една причина да се стимулира естественото хранене при малките деца, призовават специалистите от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

Как бебетата лесно да започнат да сучат, какви са предимствата на майчиното мляко пред изкуственото хранене – отговори на тези въпроси и още много индивидуални практически съвети ще получат майките по време на безплатните консултации, които организира Клиниката по АГ. Те ще се извършват на място в лечебното звено между 10.30 и 12.30 часа от акушерките Дора Мрянова, Адела Петрова и Блага Байлова. Започват от понеделник, 2 август, и ще продължат до петък включително в Клиниката по АГ, на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ 66. Телефонът за контакти е 032 602 830.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Манол Пейков с преференции пренарежда листата на ПП-ДБ

Манол Пейков от ПП-ДБ пренарежда листата на коалицията в Пловдив-град.  При необходими 1441-а преференции той е получил 3 938, които го поставят на второ място в листата на ПП-ДБ. Той измества от втората позиция Стою Стоев и третата Катя Панева. Водачът на листата Асен Василев е получил 3423 гласа. Рекордьор по преференции е получил..

публикувано на 28.10.24 в 10:29

ГЕРБ води в Пловдив, следван от ПП-ДБ при 100% обработени протоколи

Приключи изборният ден в 16 РИК - Пловдив град.   Окончателният резултат при сто процента обработени протоколи показва, че водеща политическа сила в града под тепетата е ГЕРБ с 29,7%  Следват Продължаваме промяната - Демократична България с 18,71%,  Възраждане с 15,75%,   Има такъв народ - 9%,  БСП-Обединена левица - 6,24%,  ПП Меч - 5.65%..

публикувано на 28.10.24 в 07:56

Петър Градев е новият кмет на Войнягово

Петър Градев от коалиция „Заедно за силна община“ е новият кмет на карловското село Войнягово. На балотажа в неделя Градев е получил 299 гласа, а Минковски – 236. Десет души са гласували с "Не подкрепям никого". Разликата между 2-мата кандидати е 63 гласа.  "Първата задача, с която ще се заема като кмет на Войнягово, е сметосъбирането и..

публикувано на 28.10.24 в 06:26

ГЕРБ-СДС убедително води в Пловдив при 77% обработени протоколи

ГЕРБ – СДС убедително води спрямо Продължаваме Промяната – Демократична България в Пловдив –град  с 30.01%. Бившите им коалиционни партньори са спечелили вота на 18.30% от избирателите. Това сочат данните на 16-та РИК при 77.12% обработени протоколи.   След тях с малка разлика са Възраждане с 15.80% . Четвърто и пето място са за ИТН и..

публикувано на 28.10.24 в 05:51

"Възраждане" са втори в Пловдив-област при 100% обработени протоколи

При 100 процента обработени протоколи в 17 РИК: За Пловдив област ГЕРБ води с  26.38%, следват  Възраждане с 15.58%, БСП – Обединена левица с 12.34%. Продължаваме Промяната – Демократична България е четвърта политическа сила с 9.64%.  Петото място си делят ИТН и Алианс за права и свободи на Ахмед Доган съответно с 7.43% и 7.22%.  "Меч"..

публикувано на 28.10.24 в 05:39