Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът не е добър, ако не решава проблемите на хората

„Държавата трябва да поеме своята отговорност и да осигури на българските граждани минимално необходимото за качеството им на живот през 21 век. Очаквам дългосрочни мерки, защото оперативните програми, планът за възстановяване  и устойчивост, държавният бюджет и другите източници на финансиране са за това – да се подобрява качеството на живот, а не – за приоритети, които не обслужват никого“. Това заяви народният представител от ДБ Велизар Шаламанов.

По думите му, приоритетът за съдебна реформа трябва да бъде в основата на промяната, която желае ДБ. Фокусът върху Плана за възстановяване и устойчивост е фокус върху иновации и радикална модернизация на страната, вкл. и в сектор ВиК, който е сред приоритетните за ДБ и по който може да бъде постигнато съгласие с ИТН.

„Преизчисляването на пенсиите и социалните въпроси са важен приоритет за нас и по тях ще постигнем съгласие. Въпросът обаче за мажоритарните приоритети е доста дискусионен и ще го разискваме.

Ковид-кризата обаче да се  управлява по най-добрия начин за българските граждани, вкл. и с осигуряване на чиста вода и въздух“.

Шаламанов бе категоричен, че за противоречия с останалите партии на протеста не трябва да се говори.

“Разговорите с номинирания за премиер предстоят, но моят личен  ангажимент е осигуряване на 2% от БВП за отбрана и приемане на дългосрочна за 5-10 – годишна Национална програма за превъоръжаване и устойчивост на отбраната, която е аналог на Плана за възстановяване и устойчивост.  Това е въпрос, по който ще разговаряме, но Парламентът става център на правенето на политика, на определянето на приоритети, на постигане на висока степен на съгласие по тези приоритети. Контролът ще бъде много сериозен, защото резултатите трябва да достигнат най-вече до хората, а не само до народните представители“.

Всеки закон трябва да решава обществено значим проблем и ако няма резултати, значи законът не е добър. Трябва да има механизми, които да ги гарантират.

„Ние настояваме за силен аналитичен капацитет на Парламента чрез  преструктуриране и развитие на Центъра за парламентарни изследвания, който да е независим и на анализира дейността на Правителството. И когато няма резултати, да се вземат мерки. В тази връзка съм предприел инициатива за област Пловдив да има карта на индикаторите за добро качество на живот и добра среда за живот за всяко населено място. И когато тя бъде изработена и бъдат оценени критериите, да бъде ясно с всеки разходван от Правителството публичен лев какво се подобрява във всяко едно населено място.

В следващите дни очаквам да стане ясно дали ще има Кабинет на промяната или се приближаваме към нови избори. Това, което ме притеснява в човешки план обаче, е недостатъчната зрялост на дебатите и политическия разговор“.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

АПИ обяви дългоочакваната поръчка за моста на р. Марица в Пазарджик

Агенция пътна инфраструктура обяви дълго чаканата обществена поръчка за проектиране и ремонт  на моста над река „Марица“ в Пазарджик, който е важна градска артерия и част от пътя за Пловдив. Мостът, с дължина 181 метра е в лошо състояние, не е ремонтиран от 60 години и е опасен за преминаване. Паолина Комсалова допълва информацията: В..

обновено на 21.06.24 в 17:13

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56