Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравен фонд, хоспис и болница за долекуване в Пловдив до 2030 г.

Първата дискусия за Здравната стратегия се проведе в залата на Общинския съвет на Пловдив
Снимка: Антоанета Петричанска

Община Пловдив представи публично своята Здравна стратегия за периода до 2030-та година. Документът е един от първите по рода си в страната, не само в нашия град. 

Стратегията бе представена от шефа на общинската дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов. На първата работна среща мнения споделиха експерти, специалисти, представители на съсловни и синдикални организации.

Проектодокументът предвижда да бъде създаден общински здравен фонд, от който да се подпомагат 14-те общински лечебни заведения и да се отпускат стипендии за младите медици, желаещи да останат на работа в тях. Здравният фонд към общината ще набира средства чрез местния парламент, от европейски проекти и от дарения. Така ще се реши проблемът с дефицита на кадри в общинското здравеопазване.

Стратегията предвижда разкриването на общински хоспис и на общинска болница за долекуване и рехабилитация. Поне една от двете структури ще е в сградата на бившата Белодробна болница „Димитър Кудоглу“. Не е изключено напред във времето двете да се обединят в една база.

ДКЦ II да се преструктурира в общински педиатричен център и да се подобри детското и училищното здравеопазване е друг от акцентите в новата Здравна стратегия. 

Планира се всички общински лечебни звена и структури да се свържат в информационна система, до която да имат достъп и гражданите. От общината разчитат дигитализацията на общинското здравеопазване да стане с новите проектни линии, които Европейският съюз скоро ще разкрие.

Предвижда се да бъде създаден здравен колцентър, от който пловдивчани да получават информация за нужните им здравни специалисти и услугите, които могат да получат от тях. 

Колцентърът ще е към общинската дирекция "Здравеопазване" и постепенно ще разширява услугите, които ще предоставя на пловдивчани. Там могат да бъдат привлечени психолози и други специалисти. 

Следващото обсъждане на Здравната стратегия на Пловдив ще бъде с пациентските организации. Очаква се широкото публично обществено обсъждане да бъде до края на септември.

Разговорът с д-р Калин Калинов по темата е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

32 сигнала са подадени в пожарната след снощната буря в Пловдив

На 32 сигнала за произшествия са реагирали пожарникари след бурята през изминалата нощ.  Седем са случаите, в които са отстранени паднали дървета и клони от бурята. Един автомобил е с нанесени щети, уточняват от пловдивската пожарна.  Два от подадените сигнали са за оказване на техническа помощ при отстраняване на паднали дървета на..

публикувано на 03.07.24 в 10:08

Парламентарната група на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Аптеките протестират срещу промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Поставят ограждения на Гребния канал заради състезания

От днес започва затваряне на пространствата на Гребния канал с ограждения, като отворени ще бъдат само проходите и подстъпите към Гребния канал.  Това се налага във връзка с провеждането на предстоящите две Световни първенства по кануу-каяк – за ветерани от 12 до 14 юли, и за юноши и младежи от 17 до 21 юли. От 6 часа на 10 юли до 20 часа на..

публикувано на 03.07.24 в 09:45

Продължават слабите трусове в района на Асеновград

Земетресение с магнитуд 2.6 е регистрирано тази нощ до Куклен.  Събитието е от 1:40 часа с епицентър на 5 км от Асеновград и на 15 км от Пловдив, съобщиха от  Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН. В 5:06 часа на същото място е отчетен и още по-слаб трус с магнитуд 2.0...

публикувано на 03.07.24 в 06:25