Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две български лодки на полуфинали на СП по гребане

Четворката скул на България е на полуфинал
Снимка: БФГребане

След страхотни и много мъжки гонки българските четворка скул и двойка без кърмчия продължават на полуфиналите на Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив.

Първи от нашите на старт излязоха двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов. Българите съхраниха сили в първата половина на трасето, но във втората видимо вдигнаха оборотите и с мощен финален спринт изпревариха с един „нос“ лодката на Гърция, която също продължава на полуфинал. Според регламента, напред са и третите от Парагвай.Иван Янкулов и Цветомир Малинов ще гребат на полуфиналите

Изключително драматичен беше репешажът на четворката ни скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич. Местата за полуфиналите бяха две и три лодки буквално връхлетяха върху последните метри в борба за тях. Нашите взеха втората позиция само 6 стотни след победителите от Украйна и на 61 стотни пред сърбите.

По-малкият с година от останалите Иван Йорданов не успя да продължи на полуфинал в скифа, след като завърши на четвърто място в своя репешаж.

„Надявам се да продължим по същия начин. В четворката скул лодките се събират в една секунда и е трудно да кажеш, че има лидери между първите 12. Полуфиналът ще бъде много оспорван, но се надявам нашите момчета да се съберат и да покажат възможности. Много добър старт и за двойката без кърмчия и се надявам те също да направят добър полуфинал. Сигурно от 10 години не ни се беше случвало да имаме полуфинали в четворка скул и двойка без, така че това е успех и аз ги поздравявам, но мечтите не свършват до тук.

Представянето на Иван Йорданов беше според очакванията, тъй като той е с една година по-малък от останалите и догодина също ще бъде в тази възрастова група“, анализира президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

В 11:00 часа утре Иван Йорданов ще гребе за влизане във финал C/D, а полуфиналите на другите ни две лодки са в събота. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ген. Нонка Матова

Нонка Матова - сребърна медалистка от Барселона 1992

Лежгендата на спортната ни стрелба Нонка Матова е родена на 20.10.1954 година в град Пловдив Между 1976 г. и 2000 г. участва в шест олимпийски игри. Тя е олимпийски вицешампион от игрите в Барселона през 1992 година. Победителка в алтернативния на олимпиадата турнир „Дружба” в Москва през 1984 г.одина Поставя 11 световни рекорда, от които два за мъже,..

публикувано на 04.07.24 в 13:07

"Локомотив" загуби с 0:1 от "Славия"

"Локомотив"  Пловдив загуби от "Славия" с 0:1 във втората си проверка от подготвителния лагер. Единственото попадение в срещата падна в 26-ата минута, когато Иван Минчев бе точен за "белите". За "Локомотив" с пропуски пред вратата на Славия се отчетоха Мартин Петков, Георги Каракашев, Тодор Павлов, Жулиан Лами, Николас Пенев, Данило Полонский и..

публикувано на 04.07.24 в 09:57

"Ботев" завърши подготовката си с 2:0 над "Крумовград"

Отборът на "Ботев" (Пловдив) завърши с победа контролите от предсезонната си подготовка. „Канарчетата“ надделяха с 2:0 над състава на "Крумовград"в последната си проверка преди старта на новата кампания.  И двете попадения в срещата, играна на стадион „Христо Ботев“, отбеляза новото попълнение на „жълто-черните“ Антъни Уджа през втората част.  В..

публикувано на 04.07.24 в 09:43

Бабакар Дион подписа с Аполон

Бившият футболист на Локомотив Пловдив Бабакар Дион ще продължи кариерата си в кипърския Аполон Лимасол. Сенегалският футболист подписа договор за две години  с Аполон За последно Дион игра в Локомотив Пловдив, но договорът му изтече в края на сезона и той напусна тима. Дион имаше много силни изяви за Локомотив Пловдив под ръководството на Александър..

публикувано на 03.07.24 в 18:04

Ботев с последна контрола

Ботев (Пловдив) ще изиграе тази вечер последната си контрола от лятната подготовка. Двубоят е срещу Крумовград и ще се състои на стадион “Христо Ботев”. Срещата ще бъде с начален час 21:00, какъвто е и часът на първия мач с Марибор. “Жълто-черните” взеха решение да не правят представяне на отбора пред своите фенове и двубоят е закрит за привърженици..

публикувано на 03.07.24 в 18:00